Sportkläder läcker silver - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Sportkläder läcker silver

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar helt nya laboratorieanalyser som Svenskt Vattens publicerar i rapporten ”Silverläckan”.
- Det är oroväckande. Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten har låtit analysera så kallade luktfria sportkläder som behandlats med silver. Efter tio maskintvättar hade 31-90 procent av silvret i kläderna läckt ut.

- Undvik kläder som behandlats med silver. De ställer till stora framtida problem i miljön och eftersom silvret tvättas ut är det helt meningslöst att köpa dessa kläder, säger Anders Finnson.

Antibakteriellt silver är giftigt. Det klassas därför som en biocid av EU.  Silver toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Mycket av silvret samlas idag på sjöbottnar där det utgör ett stort hot mot bottenlevande organismer.

Vi vet idag att antibakteriellt silver från behandlade textilier är den största kända källan till silver till reningsverken. Mängden silver in till reningsverken måste minska med mer än hälften för att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt. Antibakteriellt silver i kläder ökar alltid mängden silver till reningsverken -  dessa kläder driver alltså på utvecklingen åt precis fel håll.

Tvättråd silver

- Vi vill inte ha silvret i avloppsvattnet utan det enklaste och bästa för miljön är förstås att låta bli att köpa kläder med silver.

- Vi ska alltid arbeta för att ta bort föroreningarna vid källan, därför måste handeln redan nu börja med att fasa ut alla sina silverbehandlade textilier  - det är en fråga om en hållbar framtid.

Anmäler butiker

Butiker som säljer kläder med biocider, alltså giftiga ämnen, är skyldiga enligt lag att märka plaggen tydligt. I Svenskt Vattens rapport framgår att flera butiker slarvar med märkningen. Svenskt Vatten kommer därför att anmäla dem till Kemikalieinspektionen. Bland butikerna finns Adidas, Add Nature och Fitnessbutiken.se.

Läs rapporten, ”Silverläckan”
Read the report, "Silver Leaching - A Report on Silver in Sportswear".

Film - har du gift i dina träningskläder?

Du kan se filmen här.  

Filmen finns även på YouTube


Intervjuer med Anders Finnson, Svenskt Vatten

Anders Finnson gäst hos TV4 Nyhetsmorgon

TV4 Nyhetsmorgon 24/20 2018 (tv4play.se)

Anders Finnson gäst hos SVT Morgonstudion

SVT Morgonstudion 24/10 2018 (svtplay.se)
- klippet är inte tillgängligt längre.

 

Kontaktperson:
Anders Finnson, 070-862 46 97