Årets motionsskörd i riksdagen - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Årets motionsskörd i riksdagen

Det gläder oss återigen att VA-frågan inspirerar till politiska förslag – både i den allmänna debatten men också som motioner i riksdagen. I år har återigen runt 200 motioner kopplingar till vatten. Många partier och enskilda ledamöter har arbetat väldigt hårt och lämnat in en rad olika förslag som är viktiga för VA-organisationernas fortsatta arbete.

En gång om året, vid den allmänna motionstiden, får riksdagsledamöterna lämna motioner om alla frågor som riksdagen beslutar om. Riksdagens ledamöterna lämnade in ca 4200 motioner i år. Den allmänna motionstiden är viktig, bland annat för att ledamöterna kan motionera fritt om frågor de och deras partier tycker är viktiga.

De senaste åren har vi på Svenskt Vatten haft mycket bra dialog med våra riksdagspartier och ett antal drivande ledamöter i riksdagen. Vi har lämnat både inspel och underlag och bra diskussioner om hur vi kan arbeta med VA-frågan på högsta nivå. Funderingar kring klimatanpassning, beredskap, hållbarhet, finansiering, statligt stöd, cirkulär ekonomi och säkert dricksvatten samt mycket mer har avhandlats. Inte minst visar det sig nu när vi genom en lång rad motioner kan se att vi fortsätter göra avtryck. För den som fortsatt vill läsa mer vad som står i motionerna går det bra att göra det här.  

För frågor och funderingar: Susanna Lind