Schaktfritt viktigaste innovationen inom VA - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Schaktfritt viktigaste innovationen inom VA

Om man ska tro resultatet i Svenskt Vattens omröstning om den viktigaste innovationen inom VA så är schaktfri teknik, med lite olika formuleringar och beskrivningar, den allra viktigaste. Det har inte varit någon vetenskaplig undersökning utan mer ett anspråkslöst sätt att väcka en diskussion om vad innovationer är, kan vara och hittills har betytt för VA.

Mats Rostö, vd på Nacka Vatten och avfall, var även till 2021 ordförande i SSTT, ett nätverk för att främja schaktfri teknik:

- Glädjande, men lite otippat, Schaktfritt har fått oförtjänt lite branschuppmärksamhet.

Argumenten för att använda schaktfri teknik brukar vara främst ekonomiska, mer ledning för pengarna, och miljömässiga. Klimatavtrycket i form av koldioxid blir mycket mindre vid val av schaktfritt jämfört med traditionell förläggning.

- Jag är övertygad om att vår bransch kan öka andelen schaktfria metoder där det är lämpligt. Med krav på kommande hållbara upphandlingar från beställarna är nog klimatargumentet det starkaste, avslutar Mats Rostö.

Bland andra innovationer som samlade många röster kan nämnas till exempel aktiv slam-metoden, UV-ljusbehandling och långsamfilter. Enskilda personers upptäckter uppmärksammades också, som Theodor Escherichs och John Snows.

Gamla och nya innovationer inom VA kommer fortsatt att diskuteras i det uppskjutna Svenskt Vatten Television. Planerad sändningsdag av programmet om innovationer, med bland annat Anna Norström och  Kenneth M. Persson, är numera 5 maj.

Se även kursen:

Schaktfritt renoverings- och ledningsbyggande - grundkurs ONLINE