Låt oss slippa PFAS i popcorn-påsarna - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Låt oss slippa PFAS i popcorn-påsarna

Micropopcorn-påsar i många svenska butiker innehåller giftiga högfluorerade ämnen, så kallade PFAS. Det är på tiden att vi slipper dem helt. Butikskedjorna kan bättre!

De här högfluorerade ämnena är skadliga för både miljö och oss människor. Ändå används de i många konsumentprodukter, till exempel micropopcorn-påsar. Ämnena används för att de stöter bort fett och smuts. Men de bryts inte ner i naturen och flera grupper av PFAS misstänks vara reproduktionsstörande och cancerframkallande.

Danska micropopcorn-påsar innehåller inte längre PFAS och det visar att problemet går att lösa. Det finns alternativ som inte är farliga för miljö och människor.

Under 2017 har Svenskt Vatten kontaktat de fem dagligvarukedjorna Axfood, Coop, ICA, Bergendahl och Lidl. Vi ville veta om de fortfarande säljer micropopcorn med påsar som innehåller högfluorerade ämnen. Det visade sig att ICA, Bergendahl och Lidl fortfarande gör det, även om de jobbar för att bli av med ämnena. Axfood och Coop däremot, de har redan lyckats få bort PFAS i sina micropopcorn.

Bergendahl svarar att de har en plan för att ”fasa ut” PFAS, men än så länge innehåller två av tre popcornförpackningar de giftiga ämnena. ICA har kommit en bra bit på vägen. Popcorn-påsar med PFAS säljs fortfarande men lansering av påsar utan PFAS planeras till april i år. Lidl har svarat att omställning till PFAS-fria alternativ pågår.

-Det är bra att handeln jobbar med problemet. Men det går alldeles för långsamt. År 2017 SKA man kunna köpa popcorn till fredagsmyset utan att behöva vara rädd att få i sig giftiga ämnen. Både Axfood, Coop och en stor del av dansk dagligvaruhandel har lyckats lösa problemet, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

I december 2016 meddelade EU att vissa högfluorerade ämnen förbjuds. Men förbudet träder i kraft först om tre år. Vi vill slippa PFAS i popcorn och andra konsumentprodukter redan nu.

Svenskt Vattens rapport ”Jakt pågår” visar att framsteg inom miljöområdet görs då många agerar. Där belyser vi bland annat miljöproblematiken med att det idag finns PFAS i en lång rad konsumentprodukter som bakplåtspapper, bordsdukar, spolglans till diskmaskinen, tandtråd och friluftskläder – här behöver handeln ta ett större ansvar och under 2017 starta utfasningen PFAS från alla sina produkter.  Som intresseorganisation ska vi ta fram fakta, belysa problem och bilda opinion. Men allmänhetens engagemang är helt avgörande för om handeln ska agera snabbt. Enligt en Sifo-undersökning som Svenskt Vatten beställt så är det bara en av tio svenskar som frågar om en vara innehåller farliga ämnen när de handlar. 

Butikskedjorna kan bättre. De behöver känna att vi konsumenter bryr oss. Fråga gärna din handlare nästan gång du köper micropopcorn om förpackningen är PFAS-fri. Det bör den vara.