Ny studie om högfluorerade ämnen - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Ny studie om högfluorerade ämnen

Svenskt Vatten har gjort en sammanfattande studie på högfluorerade farliga ämnen, PFAS. Slutsatsen är att det finns högfluorerade ämnen i många produkter som vi människor använder i vår vardag.

Dessa högfluorerade ämnen bryts aldrig ner i naturen och lagras därför i människor och miljön. Det är svårt att se att vi behöver ha dem i några konsumentprodukter överhuvudtaget. På grund av de bra analysmetoder som finns numera samt att vi känner till i flera av de produkter de finns kan vi också börja göra någonting åt det.

- Första steget är att börja fasa ut de här ämnena från våra konsumentprodukter. Svenskt Vatten har höga förhoppningar om att regeringen tar dessa fakta på allvar och inleder arbetet med att driva på för ett gruppförbud inom EU mot högflorerande ämnen i konsumentprodukter redan nästa år, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

- Det är inte hållbart att dessa ämnen förekommer så ofta i vår vardag som de idag gör om vi ska ha friskt vatten och rena sjöar och hav i framtiden. Det stora problemet är att det används i väldigt många vardagsprodukter och det är där det viktiga utfasningsarbetet måste börja, fortsätter Anders Finnson.

Svenskt Vattens PFAS-rapport

Länk till Kemikaliinspektionens rapport

Länk till Nordiska ministerrådets studie