Världsvattendagen - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Världsvattendagen

Världsvattendagen instiftades av FN 1992 och sker den 22 mars varje år för att sätta fokus på betydelsen av färskvatten och verka för ett hållbart hanterande av vatten.

Klimatförändringar och befolkningsökning, tillsammans med nationella och globala krav, gör att vi måste använda vatten på ett hållbart sätt. I år är temat för Världsvattendagen Vatten för fred och belyser vikten av tillgång till rent vatten för en stabil och konfliktfri värld. Genom att ändra hur vi förbrukar vatten kan vi alla göra skillnad för konfliktdrabbade delar av världen. 

Aktiviteter för att sprida kunskap om vattnets värde

Det är enkelt att bli en hållbar vattenanvändare. Om du stänger av kranen när du borstar tänderna, minskar duschtiden och stänger av när du tvålar in dig, samt slutar vattna gräsmattan med renat dricksvatten, kan vi tillsammans spara tusentals liter vatten varje dag. 

 1. Sprid information om hållbar vattenanvändning i dina nätverk
  Använd och dela gärna dessa filmer som ger tips på hur du kan använda vattnet hållbart. Filmerna är fria att använda och passar sociala kanaler.

  Hållbar vattenanvändning - 2 min

  Hållbar vattenanvändning - 1 minut del 1

  Hållbar vattenanvändning - 1 minut del 2

  I våra branschgemensamma kommunikationskoncept ingår ytterligare material för att kommunicera kring hållbar vattenanvändning. Detta skapar möjligheter att lyfta frågan om vattenanvändning året om - oavsett om det sker i förebyggande syfte eller ett kritiskt läge. Läs mer om hur ni ansluter er till koncepten här.
 2. Kranmärk er verksamhet eller sprid budskapet vidare
  Fira Världsvattendagen genom att lyfta era kranmärkta verksamheter och inspirera till nya kranmärkningar inom ert område. Är ni inte kranmärkta ännu? Genom att välja kranvatten i er verksamhet bidrar ni till en bättre miljö och en hållbar vattenanvändning. Läs mer om den nationella hållbarhetsmärkningen Kranmärkt här
 3. Engagera er lokalt
  Identifiera möjligheter att sprida information om hållbar vattenanvändning i ert närområde eller inom den egna organisationen. Kanske kan ni skapa en utmaning i era sociala kanaler eller på arbetsplatsen och få med både kollegor och kommuninvånare på spara vatten-tåget?
 4. Skicka ut ett pressmeddelande
  Informera lokalmedia om att Världsvattendagen äger rum och vad årets tema är. Om ni i kommunen har genomfört ett evenemang eller en unik vattenbesparande åtgärd är det perfekt att lyfta i ert pressmeddelande. 

Mer om Världsvattendagen

För att läsa mer om Världsvattendagen och hur vi alla kan bidra, besök World Water Day