Hoppa till huvudinnehåll

Världsvattendagen

Världsvattendagen instiftades av FN 1992 och sker den 22 mars varje år för att sätta fokus på betydelsen av färskvatten och för att verka för ett hållbart hanterande av färskvatten.

Världsvattendagen är en betydelsefull dag att kommunicera budskap om vårt viktigaste livsmedel och naturresurs; vattnet. I år är temat för Världsvattendagen grundvatten - att göra det osynliga synligt.

Inget vatten inget liv

Världen, och vår kunskap om den, har förändrats. Klimatförändringar och befolkningsökning, tillsammans med nationella och globala krav som till exempel Agenda 2030, gör att vi måste använda vatten på ett hållbart sätt. Att slösa på vår mest värdefulla naturresurs är inte hållbart och vi måste ändra vårt beteende kring vatten och vattenresursen till den tid och den kunskap vi har idag. 

Höj kunskapen om vattnets värde

Det är enkelt att bli en hållbar vattenanvändare och du behöver inte ge avkall på bekvämligheterna. I Danmark och i många andra länder i Europa gör de bara av med ca 100 liter per person och dygn, medan vi i Sverige gör av med 140 liter per person och dygn. Varför ska vi i Sverige vara sämre?

Om du t.ex. stänger av kranen när du borstar tänderna, minskar duschtiden till fem minuter och stänger av när du tvålar in dig, samt slutar vattna gräsmattan med renat dricksvatten, så kan vi tillsammans spara 1000-tals liter. 

Använd och dela gärna dessa filmer som ger tips på hur du kan använda vattnet hållbart. Filmerna är fria att använda och passar sociala kanaler.

Hållbar vattenanvändning - 2 minuter
Hållbar vattenanvändning - 1 minut del 1
Hållbar vattenanvändning - 1 minut del 2

Mer om hållbar vattenanvändning

Som medlem har du även möjlighet att, mot en avgift, ta del av mer material kring hållbar vattenanvändning. Materialet kan användas under hela året för att öka kunskapen om hur VA-kunder kan hushålla med vårt vatten. Där finns material som kan användas för att snabbt kommunicera kritiska lägen och vattenbrist. Läs mer om hur man ansluter sig till kampanjen hållbar vattenanvändning här.

Kranvatten istället för flaskvatten

Som medlem i Svenskt Vatten kan ni också vara med och fira Världsvattendagen genom att lyfta era Kranmärkta verksamheter och inspirera till nya Kranmärkningar inom ert område.

Här kommer fem anledningar till att välja kranvatten:

  • Flaskvatten kostar ca 250 ggr mer än kranvatten.
  • Att producera och leverera flaskvatten släpper ut minst 300 ggr mer CO2.
  • Att producera och leverera flaskvatten drar minst 300 ggr mer energi.
  • Kranvatten är alltid färskt (hur länge har flaskan i butiken stått på lagret eller på hyllan?)
  • Kranvatten levereras hem till dig dygnet runt året om.

Mer om Världsvattendagen

För att läsa mer om Världsvattendagen och vad vi kan göra, besök World Water Day