-
Medlemsstöd
Medlemsstöd
Dricksvattenteknik
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Svenskt Vattens nya projektledare inom utbildning tar klivet från IT till VA
Nytt år, nya utmaningar – och nya ansikten på Svenskt Vatten. Redan i nästa vecka ansluter Maria Gustafson till oss som projektledare för utbildningar. Med sig har hon en lång erfarenhet av projektledning, allra senast inom IT, och en otroligt stark samarbetsvilja.
Svenskt Vattens utbildningsverksamhet ångar på framåt. Facit för 2022 var hela 63 kurstillfällen och att utbildningsteamet får förstärkning inför vårens alla kursstarter är med andra ord både välbehövligt och efterlängtat. Den 16 januari börjar Maria Gustafson som ny projektledare på avdelningen. Med sig har hon erfarenhet från projektledning inom både utbildning och konferens, från ett helhetsperspektiv likväl som på detaljnivå. Nu senast kommer hon från rollen som projektledare för utbildning och konferens på Dataföreningen Kompetens där hon haft extra stort fokus på det förstnämnda. Att erfarenheterna spänner brett över projektledningsområdet ser hon som positivt inför starten hos Svenskt Vatten.
– Den röda tråden genom mina anställningar har varit att hålla ihop och leda projekt. Jag trivs med att jobba i ett team där man hjälps åt, och även om utbildningar kommer vara huvudfokus kan jag bidra till konferensbiten också, berättar Maria.
Utveckling som drivkraft
I sin nuvarande tjänst är Maria inriktad på utbildningar inom IT, ett ämnesområde som var nytt för henne dessförinnan. Detsamma gäller VA som blir ännu ett nytt område att tackla. Något som hon enbart ser som positivt - en tydlig drivkraft för Maria är nämligen utveckling och ny kunskap ser hon som en av de bästa aspekterna med att arbeta med utbildningar. Både för egen del och för deltagarna.
– Det är fantastiskt spännande att se hur människor utvecklas inom sitt område, att se hur stark önskan om att vidareutveckla sig och aldrig stanna av är, förklarar hon.
Även utbildningarna själva är under konstant förändringsarbete. Ibland sker förändringarna på grund av nya direktiv eller regelverk som måste föras in i kursplanen, och ibland anpassas formatet för att tillgängliggöra för både lärare och deltagare.
– Det är det som är spännande med utbildningar, även de utvecklas hela tiden, dels innehållet, dels formatet, utvecklar Maria.
Spännande resa från klassrum till nya format
Normalt sett kan utvecklingen växa fram under en längre tid, men den digitala omställningen som blev ett måste under pandemin skedde i helt annan takt.
– Under pandemin kastades vi, som så många andra, ut i det digitala landskapet med helt nya förutsättningar, säger hon.
Trots den stora utmaning som det innebar att snabbt anpassa en utbildningskatalog efter drastiskt nya förutsättningar ser Maria positivt på omställningen. Utöver de personliga lärdomar som arbetet medförde, öppnades även nya vägar till utbildning – en resa från ”klassiska” klassrumsutbildningar till nya format både digitalt och i hybridform. Att fortsätta den resan är en strävan hon ser hos Svenskt Vatten och som hon även tar med sig in i sin nya tjänst.
– Vi har gjort liknande resor de senaste åren och hos Svenskt Vatten finns det en vilja att satsa på nya koncept och utbildningsteamet får vara centrala i den utvecklingen. Det ser jag verkligen fram emot, att tillsammans i teamet arbeta framåt med nya koncept, fortsätter Maria.