Miljögifter - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Miljögifter

Miljögifter är kemikalier som EU klassar som särskilt farliga för miljö och hälsa. Trots det finns de i många produkter som du omger dig med dagligen.

Miljögifter är långlivade i miljön, giftiga och kan lagras i kroppen. Ett miljögift kan orsaka cancer, skada arvsmassan och fortplantningsförmågan samt påverka hormonsystemet.

Var finns miljögifter?

Miljögifter kan finnas i varor du köper hem och använder varje dag. Vi människor utsätts för flest miljögifter inomhus eftersom gifterna läcker ut till luften och samlas i dammet. En del miljögifter vädras ut. Andra hamnar i avloppet när vi sköljer ur dammtrasor och spolar ner skurvatten eller borstar tänderna, duschar och tvättar kläder.

Vilka är de viktigaste miljögifterna att få bort?

Kolla på varornas innehållsförteckning nästa gång du handlar och undvik framförallt de här sex miljögifterna:

  • Oktyl och nonylfenol. Alkylfenol/alkylfenoletoxylat (AP/APE). Kan finnas i textilier.

  • Triclosan är en bakteridödande kemikalie. Det kan finnas i tandkräm, deodoranter och sportkläder.

  • Silver är en bakteridödande ämne. Silver kan finnas i underställ och strumpor för friluftsliv, skor, kylskåp, samt disk- och tvättmaskiner.

  • Bromerade flamskyddssmedel. Kan finnas i elektronik, möbler, textilier och byggnadsmaterial/skumplast.

  • Ftalater (DEHP, DBP, BBP, DINP, DNOP och DIDP) används som mjukgörare i PVC-plast i byggmaterial, elektriska kablar, förpackningar, leksaker med mera. De används även i färg, gummiprodukter, lim och textilier.

  • Hög- och perfluorerande kemikalier (samlingsnamn PFAS) har fett- och vattenavvisande egenskaper och kan därför finnas i sportkläder, skor, impregneringsmedel, golvpolish, släckskum, spolglans pizzakartonger och bakplåtspapper.