
Debatt
VA-frågor engagerar och debatteras ofta. Svenskt Vatten och dess medlemmar deltar och här har vi samlat ett urval av debattartiklar.
-
”EU:s avloppsdirektiv riskerar stå Sverige dyrt”
EU-kommissionens förslag till ett nytt avloppsdirektiv innebär stora kostnader med liten miljönytta för svenska kommuner, skriver företrädare för Sveriges Kommuner och Regioner och Svenskt Vatten.
-
Sverige behöver en blå färdplan för vårt vatten
Den senaste tidens torka i Europa påminner oss om att vatten inte kan tas för givet. Nästa regering behöver ta fram en blå färdplan för hur Sverige ska säkra sin vattenförsörjning i framtiden, skriver Svenskt Vatten.
-
Dags för politikerna att påverka EU:s avloppsdirektiv
Svenska intressen när det gäller avlopp och hållbar utveckling måste tas tillvara bättre i EU. Revideringen av avloppsdirektivet kommer påverka relationen stad och land, vår miljö och vad hushåll och kommande generationer måste betala för infrastrukturen. Det skriver Svenskt vattens Pär Dalhielm och Peter Sörngård.
-
Nej, infomöten är inte en dialog
Vår kritik handlar om att kvaliteten i underlagen brister och att de åtgärder som föreslås varken är realistiska eller genomförbara. Det skriver företrädare för SKR, Svenskt Vatten och LRF i en slutreplik om vatten.
-
DI debatt: Slam på åkrar utgör ingen risk
Spridning av högkvalitativt slam på åkrar gör nytta. Det skriver Pär Dalhielm, Vd Svenskt Vatten, i en replik på måndagens debattartikel ”Stoppa slamspridningen på åkrarna”.
-
Dags att sluta med fluorvallorna - öppet brev till Svenska Skidförbundet och Svenska Skidskytteförbundet
Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten uppmanar i ett öppet brev Svenska Skidförbundet och Svenska Skidskytteförbundet att sluta med alla vallor som innehåller PFAS, fluorvallorna.
-
SvD Debatt: EU-regler ger oss sämre vattenmiljöer
Svenska intressen måste bättre tas tillvara i EU när det gäller vattenrening och avlopp. Den nya klimat- och miljöministern behöver snabbt sätta sig in i frågorna.
-
Populär gel och spray ett hot mot miljön
Läkemedelsverket måste besluta om att receptfri försäljning av gel och spray som innehåller diklofenak ska upphöra snarast.
-
Sverige behöver säkra sitt vatten för framtiden
Att trygga vattenförsörjningen i framtiden är en fortsatt utmaning. De årliga investeringsbehoven har på bara några år ökat från 16 till 23 miljarder kronor när klimatet förändras, befolkningen ökar och gamla anläggningar ska förnyas och klara skarpare miljökrav. Men kloka beslut i dag kan bli steg mot en grön omställning och en verklig cirkulär ekonomi, skriver styrelsen för Svenskt Vatten.
-
Ensidiga argument i debatt om slam
Slamgödning tillför växtnäring och mullämnen som jordbruket efterfrågar och det är viktigt att relevant myndighet sätter ner foten var gränserna ska vara. Det skriver företrädare för återvinningsindustrin tillsammans med Svenskt Vatten i en slutreplik.
-
Dags att förbjuda slöseriet med fosfor
Genom utredningen ”Hållbar slamhantering” har Sverige återigen getts chansen att återvinna stora mängder fosfor i vårt eget avloppsslam. Det skriver företrädare för återvinningsindustrin tillsammans med Svenskt Vatten.
-
Därför måste ramdirektivet för vatten justeras
Miljöskyddande verksamhet i samhället såsom reningsverk måste alltid kunna tillåtas. Därför krävs en mindre justering av EU:s Ramdirektiv för vatten. Det skriver Svenskt Vatten som uppmanar Sveriges regering, riksdag och EU-parlamentets politiker att värna direktivets ambitioner.
-
Slammet på åkrarna kontrolleras noga
Replik från Återvinningsindustrierna och Svenskt vatten om slamhantering.
-
Stora prisskillnader på vatten mellan kommuner
Prisskillnaden på vatten i kranen kan vara så mycket som 300 procent mellan kommuner. Om prisgapet inte ska öka krävs nu en politisk diskussion och en modernare vattentjänstlag, skriver Pär Dalhielm vd på Svenskt Vatten.
-
Staten måste ta ansvar för gifter i dricksvattnet
Förorenaren måste betala. Ansvaret för förekomsten av miljögifter i dricksvattnet måste läggas där det hör hemma - på staten som genom Försvarsmaktens verksamhet förorenat det.