-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Forskning och utveckling för medlemmarna
SVU är framför allt inriktat mot tillämpad forskning och utveckling, som är av intresse för Svenskt Vattens medlemmar. Vi kan också starta och driva angelägna utredningar. Målet är att främja utvecklingen av ny kunskap inom områdets alla delar, stödja branschens behov av kompetensförsörjning samt se till att framtagen kunskap sprids. Detta ska i sin tur förhoppningsvis utveckla och rationalisera arbetet hos Svenskt Vattens medlemmar. Vi är även med och finansierar högskoleprogram inom relevanta områden och delar ut pris till bästa examensarbete inom VA-området.
SVU verkar för att:
- sprida erfarenheter från medlemmarnas forsknings-, utvecklings- och utredningsprojekt
- samla in medlemmarnas behov av nya forsknings-, utvecklings- och utredningsuppdrag
- stimulera medlemmarna till gemensamt finansierade forsknings- och utvecklingsprojekt.
De medel som SVU disponerar har betalats in av medlemmarna i Svenskt Vatten, det vill säga de kommunala VA-organisationerna. FoU-avgiften för 2023 är 2,21 kronor per kommuninvånare och år.
SVU:s medel för forskning och utveckling ska fördelas enligt följande:
- medel till satsningen på forskningskluster vid högskolor och universitet, upp till 50 procent av medlen
- riktade utlysningar eller insatser för angelägna kunskapsbehov, upp till 10 procent av medlen
- medel till övriga projekt inom områden av intresse för Svenskt Vattens medlemmar.
Resultat från SVU-projekt redovisas bland annat via Svenskt Vatten Utveckling. Våra medlemmar får exklusiv förhandsvisning av rapporterna i tre månader. Du räknas som Svenskt Vatten-medlem om du har en medlems e-postadress. Efter tre månader blir rapporterna fritt tillgängliga för alla genom Vattenbokhandeln.
Vattenforskarskolan
Vattenforskarskolan är kompetensfördjupning för både doktorander och yrkesverksamma. Det är en kvalificerad vidareutbildning för dig som är verksam inom branschen och du kan delta i kurserna utan att göra samma omfattande examination som forskarstudenterna.
Läs mer om Vattenforskarskolan
Forskningskluster för kompetensförsörjning
För att säkra den framtida kompetensförsörjningen inom VA-branschen måste det finnas bra utbildningar med bas i god forskning vid högskolorna. Svenskt Vatten har som mål att säkra medlemmarnas kompetens- och kunskapsbehov både på kort och lång sikt. Därför stöttar SVU fyra forsknings- och utbildningskluster med olika inriktning.
De fyra klustren är samarbeten mellan högskolor, universitet, kommuner, VA-organisationer, företag och forskningsinstitut. Du kan läsa mer om pågående forskning på respektive klusters hemsida.
- Dag&Nät utvecklar och förmedlar forskningsbaserad kunskap samt bygger nätverk inom dagvatten- och ledningsnätområdet.
- DRICKS är för FoU inom dricksvattenområdet i Sverige – från råvatten till tappkran.
- VA-teknik Södra verkar för att stärka forskning, utveckling och utbildning för en hållbar avlopps- och dagvattenhantering i Sverige.
- VA-kluster Mälardalen förenar forskare och VA-organisationer kring forskning inom resurseffektiv avlopps- och slamhantering.
Water Wise Societies
Water Wise Societies är ett av fem innovationsprogram som beviljats medel genom Impact Innovation, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Syftet med Water Wise Societies är hållbart vatten för alla och kommer möjliggöra en bred palett av aktiviteter inom såväl forskning som innovation, kompetensutveckling, policy och styrning, internationalisering och omställningsledning. Programmet leds av RISE tillsammans med Svenskt Vatten, IVL Svenska Miljöinstitutet, Stockholm Environment Institute (SEI), Linköpings Science Park och Lunds universitet.
Framtidens vattentjänster 2030
Vi behöver kraftsamla VA-branschen för att lösa de stora utmaningarna som finns inom vattenområdet. Initiativet Framtidens vattentjänster 2030, som inleddes med ett medfinansierat Formas-projekt, är ett viktigt led i vårt långsiktiga arbete inom Utblick 2050 för att utveckla hållbara vattentjänster.
Vattenområdet står inför många utmaningar kopplade till biologisk mångfald, övergödning, farliga ämnen, klimat och säkert dricksvatten. Genom att ta ett helhetsgrepp, samt genom att stötta VA-organisationerna att delta i FoU-projekt, kan vi öka utvecklingstakten för att hitta nya lösningar.
Initiativet handlar om att i samverkan:
- skapa en kunskapsbas/plattform för de forskningsområden som behöver utvecklas för att tillgodose VA-branschens framtida behov
- minska kunskapsgapet mellan de stora VA-organisationerna, som ofta redan i dag kan göra mycket, och de mindre som inte har samma resurser
- stärka VA-organisationernas förmåga att agera förebyggande
- säkerställa att VA-organisationerna bidrar till ett cirkulärt användande av resurser, biologisk mångfald och ett minskat klimatavtryck.
Rapporter och publikationer
Vattenbokhandeln
I Svenskt Vattens webbshop, Vattenbokhandeln, hittar du rapporter, publikationer, meddelanden och trycksaker. Här kan du köpa och ladda ner över 600 olika publikationer och forskningsartiklar inom VA.