-
Medlemsstöd
Medlemsstöd
Dricksvattenteknik
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Emma Risén stärker Svenskt Vattens satsning på forskning och utveckling
Den 14 oktober börjar Emma Risén som ny forsknings- och utvecklingsledare på Svenskt Vatten. Med en gedigen bakgrund inom bioteknik och erfarenhet från både akademi och industri, är hon redo att driva utvecklingen framåt och skapa nya samarbeten inom VA-branschen.
– Jag ser fram emot att främja sektorövergripande samarbeten, där VA-branschen kan både hämta och dela erfarenheter med andra branscher för att tackla gemensamma utmaningar, säger Emma.
I mitten av oktober får vi förstärkning på forskning- och utvecklingsområdet. Då börjar Emma Risén sin tjänst hos oss på Svenskt Vatten. Närmast kommer hon från Teknikföretagens branschgrupper och i bagaget finns erfarenhet från både akademi och VA-frågorna. Nästa steg blir nu att använda sina erfarenheter till att stärka forskningens praktiska värde för VA-branschen.
– I min nya roll ser jag fram emot att fokusera på Svenskt Vattens medlemmars behov och att säkerställa att ny kunskap får konkret tillämpning i deras arbete. Jag ser också fram emot att främja sektorövergripande samarbeten, där VA-branschen kan både hämta och dela erfarenheter med andra branscher för att tackla gemensamma utmaningar, säger Emma.
Hon betonar också de spännande framtidsfrågor som medlemmarna redan arbetar aktivt med: klimatanpassning, förnyelsebehov, ökat säkerhetsfokus samt att utnyttja möjligheterna som ny teknik erbjuder för effektivare reningsprocesser.
– Det känns otroligt inspirerande att få vara en del av detta arbete och bidra till branschens utveckling, tillägger Emma.
Utbildning och yrkesbakgrund
Emma har en civilingenjörsexamen i bioteknik från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och en doktorsexamen från institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik vid samma universitet. Hennes forskning fokuserade på att utvärdera hållbarhetsmetoder för miljöprojekt, med särskilt intresse för Östersjöprojekt där marin biomassa utnyttjas för biogasproduktion.
Yrkesmässigt har Emma en bred erfarenhet. Hon kommer senast från Teknikföretagens branschgrupper, där hon ansvarade för flera branschföreningar, bland annat Swepump, som stöttar företag inom vätske- och vakuumpumpindustrin. Genom Europump, den europeiska branschorganisationen, har hon hjälpt medlemmar att påverka ny EU-lagstiftning. Tidigare har hon även arbetat på Svenska Institutet för Standarder (SIS) med standardisering inom VA och energieffektivisering. Här lärde hon sig värdet av internationellt samarbete och hur det kan belysa utmaningar ur nya perspektiv, något som skapar innovation och sprider viktig kunskap.
Vem är Emma utanför jobbet?
Emma bor i Nacka med sin man och två barn. Familjen älskar att spendera tid i fjällen, både sommar som vinter. På fritiden kämpar Emma med att etablera en joggingrutin, där den största utmaningen blir att hålla motivationen uppe under vintermånaderna.
Med sin mångsidiga erfarenhet och stora engagemang ser Emma nu fram emot att ta sig an sin nya roll och bidra till att forma framtiden inom VA-branschen.