
Forskning, innovation och utveckling
Svenskt Vatten stödjer forskning och utveckling inom våra medlemmars verksamhetsområden. Vi driver bland annat Svenskt Vatten Utveckling (SVU), som är kommunernas eget forsknings- och utvecklingsprogram. Du som medlem kan läsa relevant forskning i våra rapporter. Vi är även med och finansierar högskoleprogram inom relevanta områden, samt delar ut pris till bästa examensarbete inom VA-området.
Vårt arbete inom FoU är till stor del inriktad mot tillämpad forskning och utveckling av intresse för Svenskt Vattens medlemmar. Målet är att främja utvecklingen av ny kunskap inom områdets alla delar, stödja branschens behov av kompetensförsörjning samt se till att framtagen kunskap sprids.
Aktuellt just nu
Våra senaste rapporter (som är tillgängliga för alla)
2023-10, Digital Manual − digitalisering av driftinstruktioner för VA
Hur ofta används driftinstruktioner och hur tillgängliga är de i det dagliga arbetet vid svenska VA-anläggningar? Går det att utforma driftinstruktioner utifrån användarperspektivet och utnyttja digitala verktyg för att öka tillgängligheten? Genom nära samarbete med kommunala VA-verksamheter och kompetenser inom användarvänlig design, VA-teknik, IT och digitalisering har det tagits fram en modell för utformning av digitala driftinstruktioner. Ladda hem rapporten i Vattenbokhandeln.
2023-09, Pedagogisk verksamhet – ett verktyg för framtida kompetensförsörjning?
Kan pedagogiska verksamheter i samhället skapa intresse hos ungdomar så att de väljer att arbeta med vattenfrågor i framtiden? Projektet undersökte utställningen Den hållbara staden på Kretseum i Malmö och Sydvattens kurs Tänk H2O! vid sjön Bolmen i Småland. Bland de positiva effekterna hos eleverna fanns ökad tilltro till den egna kompetensen på området, ökad känsla av att passa in socialt på området, och ökat intresse för vissa jobb inom VA. Rapporten avslutas med några förslag för ökade och mer beständiga effekter av pedagogisk verksamhet på den framtida kompetensförsörjningen. Ladda hem rapporten i Vattenbokhandeln.
2023-08, MBR-tekniken – utmaningar och möjligheter för svenska avloppsreningsverk
Under nio år (2013–2022) har membranbioreaktorteknik (MBR) för rening av avloppsvatten utvärderats i pilotförsök vid FoU-anläggningen på Hammarby Sjöstadsverk i Stockholm − inför fullskaleimplementering vid Henriksdals avloppsreningsverk där en av sju fullskalelinjer är i drift. Rapporten sammanfattar erfarenheter, utmaningar och möjligheter med tekniken. Ladda hem rapporten i Vattenbokhandeln.