|
Nyhet

Uppdateringar inom HACCP rustar VA-branschen för framtidens risker

För att verkligen förstå vilka risker VA-systemet utsätts för krävs ett kontinuerligt arbete. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) handlar om att systematiskt identifiera, bedöma och hantera riskerna, eller de svaga punkterna, i ett VA-system. Men i takt med att lagkraven skärps, omvärlden blir mer komplex och verktygen förgrenar sig, blir det allt svårare att få en överblick. Därför satsar vi på Svenskt Vatten på att uppdatera både kursen HACCP – egenkontroll och faroanalys och den handbok (P111) som ligger till grund för kursen.

Hur bedömer man egentligen vilka risker ett vattenverk utsätts för? I en tid där kraven skärps och hoten förändras ställer ett systematiskt säkerhetsarbete stora krav på VA-organisationer. Då behövs det mer än checklistor, det krävs att man får rätt verktyg att arbeta med och att dessa verktyg inte blir alltför märkta av tidens tand.

– Många sitter med en HACCP-pärm i bokhyllan, men vet inte riktigt var de ska börja. Det vill vi ändra på, säger Lubomira Eng, VA-konsult på Sweco och en av kursledarna för Svenskt Vattens fördjupningskurs i HACCP.

Just nu är både kursen och den handbok som den bygger på under uppdatering. I september kommer kursen att uppdateras med nya bilder. Handboken, som ursprungligen är från 2014, publiceras i sin nya version i november. Det var helt enkelt dags att modernisera för att möta dagens krav, inte minst med tanke på områdets särställning.

– Det här är det känsligaste vi jobbar med. Vi pekar på våra svaga punkter. Det måste göras rätt – och det måste göras säkert, förklarar Lubomira.

Ett av de mest uppskattade momenten från kursen är en övning som inleds med en bild på ett vattenverk och dess omgivning. Uppgiften går ut på att identifiera möjliga risker och även om deltagarna brukar inleda blygsamt har momentet visat sig ge upphov till livliga diskussioner. Syftet med övningen är att tänka riskmedvetet och sedan kunna applicera på den egna situationen. Allt för att kunna röra sig från den där pärmen som samlar damm i bokhyllan till ett aktivt arbete.

– Det handlar om att omsätta teori i verkligheten: hur tillämpar jag detta? Vilka styrpunkter behöver jag identifiera? Vad kan jag göra åt dem?

Lubomira förklarar att branschen varit hjälpsam och återkopplat kring förbättringar som man identifierat. Ett av de främsta önskemålen har varit att uppdatera det Excel-verktyg som används i kursen, det kommer att göras men det arbetet startar först under 2026. Andra önskemål har varit att ytterligare förankra både handbok och kurs i det praktiska arbete som bedrivs på våra vattenverk. I slutändan handlar det om att lyfta arbetet till mer än bara dokumentation.

– HACCP är inte bara en övning i att dokumentera. Det handlar om att verkligen förstå sina risker och veta hur man ska agera, avslutar Lubomira.

Kursen HACCP – egenkontroll och faroanalys ges nästa gång den 17–18 september. Fram till den 24 september tar vi även emot synpunkter på P111 Handbok för egenkontroll och faroanalys.