Välkommet med besked om fosfor från riksdagspartierna - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Välkommet med besked om fosfor från riksdagspartierna

Samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna anser att det bör finnas ett nationellt mål om återföring av fosfor från stad till land. Det framgår av en enkät som Vetenskapsradion gjort.

- Det är välkommet med såhär tydliga besked om fosfor från riksdagspartierna. Vi behöver stöd från lagstiftarna för att kunna fortsätta vårt viktiga kretsloppsarbete och ser fram emot att regeringen inför nationella mål för återföring av fosfor, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

- Enkäten visar att det finns ett brett stöd i riksdagen för att lösa en av vår tids stora kretsloppsutmaningar. Utöver den återföring av en tredjedel av all fosfor från avlopp som görs idag från Revaq-certifierade reningsverk kommer vi inom en snar framtid behöva komplettera med nya tekniska lösningar, exempelvis via sorterande system, biokol eller fosforutvinning efter förbränning.

Vetenskapsradion har ställt följande fråga till riksdagspartierna: ”Anser ni att det bör finnas ett nationellt mål och återföring av fosfor?” Alla partier utom Sverigedemokraterna svarar ja.

Läs mer om undersökningen här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6953545
 
Läs Svenskt Vattens rapport då vi breddade diskussionen i Sverige: Frågan som världen glömde – En rapport om fosfor
http://vattenbokhandeln.manager.nu/Default.aspx?module=63&content=5&fwsite=1&lang=SV&pid=625