Hoppa till huvudinnehåll

Svenskt Vatten säger nej till handdesinfektion med silver

Svenskt Vatten blev i mitten av april kontaktade om att handdesinfektion med antibakteriellt silver såldes på en apotekkedjas webbsida. Vi tog omedelbart kontakt med den aktuella apotekskedjan och berättade om silvers giftighet för våra vatten samt gav dem information om Svenskt Vattens kampanj mot antibakteriellt silver. Efter kontakten med oss tog apotekskedjan det välkomna beslutet att med omedelbar verkan dra tillbaka produkten från sitt sortiment.

Varför vill vi inte ha silver till våra reningsverk? 

Den handdesinfektion som såldes innehöll enligt informationen 0,016% silvernitratlösning, silverjonen är mycket giftig för vattenlevande organismer i våra sjöar, vattendrag och hav. Även om 0,016% kan låta väldigt lite så innehåller en flaska med 200 ml handdesinfektion, nästan lika mycket silver som en person i ett hushåll släpper ifrån sig på ett helt år. Eftersom vi behöver minska dagens utsläpp av silver från våra städer till miljön med åtminstone hälften - är det väldigt olyckligt med en produkt som istället kraftigt kan öka utsläppen av silver.

Vad händer nu? 

Apotekskedjan har tagit bort produkten ur sitt sortiment och utreder nu hur de ska gå vidare. Svenskt Vatten har gått igenom de andra stora apotekskedjornas sortiment och det är ingen av dem som säljer handdesinfektion med antibakteriellt silver.

Var kan jag läsa mer? 

Läs mer om det miljöfarliga antibakteriella silvret i vår rapport Silverläckan från 2018 - om miljöfaran med antibakteriellt silver i träningskläder.