Svenskt Vatten medverkar i BBC World Radio - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Svenskt Vatten medverkar i BBC World Radio

När BBC World Radio under måndagen marknadsförde sitt dagliga programinslag Business Daily lät påannonsen så här; ”Avloppsvatten som sprutade ut i brittiska vatten blev viralt genom sociala medier. Landets avloppssystem från den viktorianska eran kämpar för att klara sig. Vi tar reda på vad som görs åt det och ser till Sverige där de verkar få rätt saker gjorda”.

Inslaget handlar om att orenat avloppsvatten släppts ut i brittiska vatten under cirka 3 miljoner timmar vid över 400 000 tillfällen förra året. Är hårdare lagstiftning svaret?

I inslaget berättar Peter Sörngård, miljöexpert på Svenskt Vatten hur arbetet bedrivits i Sverige under mer än femtio års tid. Sverige har fortsatt problem med bräddningar som vi måste tackla, men jämförelsevis är de avsevärt mindre än Storbritanniens.

Framöver behöver vi göra plats i städerna för mer regn- och dagvatten och förhindra att detta leds ner i avloppssystemen. Ökande vattenmängder följer med ett allt varmare klimat och de måste tas om hand där de faller. Därför måste lagar ändras så att fastighetsägare blir skyldiga till det, för mellan fastigheterna finns för lite mark för så stora vattenmängder och under marken får inte tillräckligt stora rör plats som kan leda bort allt större ”floder” av vatten.

Lyssna på inslaget