Stort reportage i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad om antibakteriellt silver – Svenskt Vattens inriktning om utfasning får fortsatt stöd - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Stort reportage i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad om antibakteriellt silver – Svenskt Vattens inriktning om utfasning får fortsatt stöd

Under mars månad blev Svenskt Vatten tillsammans med Polygiene, flera andra organisationer, och även forskare, kontaktade av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Saken det gällde var företaget Polygiene som var föremål för ett undersökande reportage om deras produkt antibakteriellt silver, deras inställning till transparent information på börsen samt vad den svenska sporthandeln anser om antibakteriell silverbehandling av kläder. 

Reportaget publicerades (låsta artiklar) under påskhelgen i tre delar. Svenskt Vatten har fortsatt att lyfta fram att silver inte kan vara försvarbart gällande nytta och miljö- och samhällskostnad. Svenskt Vatten har även fått stöd av de forskare som intervjuats i reportaget, vår rapport Silverläckan från 2018 är i högsta grad aktuell.

Efter detta reportage gick Polygiene ut med kritik mot Svenskt Vatten om att vi framförde osakliga uppgifter om silverbehandlade textilier. Vi hävdar det motsatta, att Sydsvenskans/Helsingborgs dagblad intervjuer med en rad forskare snarare givit Svenskt Vatten ytterligare stöd för vår inriktning att det är nödvändigt med utfasning av antibakteriell behandling av kläder.