Naturskyddsföreningen blir Kranmärkt - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Naturskyddsföreningen blir Kranmärkt

Vid riksstämman i Uppsala 16-17 juni fattade Naturskyddsföreningen beslut om att låta kranmärka riksorganisationens verksamhet.

- Att välja bort förpackat och transporterat vatten och i stället uteslutande använda kranvatten är en av de enklaste åtgärderna som går att göra för miljön och den egna ekonomin, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Vi hoppas att fler organisationer gör det här frivilliga åtagandet.

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten och som Svenskt Vatten och dess medlemmar står bakom. Om en verksamhet är Kranmärkt betyder det att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten.

Med kranvatten slipper man transporter och tillverkning av vattenflaskor som orsakar onödiga koldioxidutsläpp och avfall. Det gör att en liter kranvatten är 300 gånger bättre för miljön jämfört med samma mängd flaskvatten. En liter flaskvatten kostar dessutom minst 250 gånger mer än samma mängd kranvatten, räknat på det billigaste flaskvattnet, köpt i en vanlig matbutik. Kranvatten är dessutom lokalproducerat och levereras direkt till din kran.

www.kranmarkt.se