Diplomkurser öppnar nya dörrar - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Diplomkurser öppnar nya dörrar

Ur Vattenmagasinet nr 1 2018: Linda Wendt, drifttekniker i Skövde kommun, arbetar sedan ett antal år tillbaka med driften av dricksvatten till de cirka 45 000 abonnenterna i Skövde tätort och kringliggande orter. Det innebär bland annat att se till att pumpstationer, reservoarer och ledningsnät är i gott skick och rengörs ordentligt.

– Vi tar ständigt prover från nätet, för att se att allt är som det ska. Det är viktigt att ligga steget före, förklarar hon.

Under 2017 deltog Linda i Svenskt Vattens Diplomkurs Dricksvattenteknik och hon har även gått Diplomkurs Avloppsteknik. Tack vare ett öppet sinne, bra chefer och möjlighet till utbildningar har Linda kunnat växa i sitt yrkesliv och anta nya utmaningar. – På gymnasiet utbildade jag mig till sömmerska, säger hon med ett skratt. Och där ingår beklädnadsteknik, så lite lite teknik fick jag med mig. Men det mesta inom VA-yrket har jag lärt av arbetskamrater och av Svenskt Vatten.

Linda konstaterar att Diplomutbildningarna är ganska krävande. Två veckor på kursgård och omfattande självstudier där emellan. Undervisningen pågår hela dagen, från 08.00 på morgonen och till 17.00 på eftermiddagen. Det är tvunget att man har jobbat innan man går utbildningen, så man vet vad det handlar om. Annars kan det nog vara svårt att hänga med i tempot. – Men de tar väl hand om oss, betonar Linda! Det är fin miljö och vi bor ju på hotell, så man känner sig riktigt bortskämd! Dessutom får man kurskamrater som man kan kontakta om man behöver stöd eller hjälp.

Linda började sin karriär i Skövde kommun med att arbeta som gruppledare inom städ på Fastighetssevice innan hon flyttade över till VA-sidan. Där har resan gått från att byta vattenmätare till att sköta driften av de tre mindre reningsverken till att nu ansvara för dricksvatten. VA-branschen har blivit Lindas hemvist, även om hon bytt arbetsuppgifter under åren. Och där kommer hon att stanna, spår hon. Men nu är siktet inställt på dataprogrammering och utmaningar inom IT-området.
– Ja, det behövs folk inom det området, så jag håller som bäst på att lära mig IT-teknik. Men, en sak är säker, jag fortsätter inom VA, för vatten är det viktigaste vi har.

Texten är hämtad från Vattenmagasinet  nr 1-2018.