Krav på att fasa ut fluorkemikalier - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Krav på att fasa ut fluorkemikalier

I december släppte Svenskt Vatten en studie om högfluorerade farliga ämnen som finns i många produkter i vår vardag. Sedan dess har frågan fått mycket uppmärksamhet och många hoppas nu på ett gruppförbud på EU-nivå.

Idag sände Sveriges Radio Ekot en intervju där Svenskt Vattens miljöexpert Anders Finnson sa att ”vi är bekymrade för de här ämnena på grund av deras egenskaper, att de är så väldigt svårnedbrytbara. Vi kan inte rena bort dem i våra reningsverk. När de sedan går ut i vattenmiljön så fortsätter de att byggas upp hela tiden”.

Svenskt Vatten och flera andra aktörer har höjt sina röster för att butikerna ska fasa ut högfluorerade ämnen från alla produkter till 2018. Dessutom behövs ett gruppförbud inom EU mot höfluorerade ämnen. Här kan Sveriges regering driva på arbetet.

De höfluorerade ämnen som finns exempelvis i bullformar, pizzakartonger och popcornpåsar bryts inte ner utan lagras i människor och miljö där de gör skada.

- Men tack vare bra analysmetoder samt kunskapen om vilka produkter de finns i kan vi börja göra något åt det, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten.

Läs mer om arbetet mot att fasa ut PFAS: