Miljöexpertens tips för att spara vatten - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Miljöexpertens tips för att spara vatten

Det råder vattenbrist på många håll i Sverige men det finns bättre sätt än att kissa i duschen för att göra en miljöinsats. Svenskt Vatten medverkade idag i Nordegren & Epstein i P1 för att reda ut miljövinsterna.

Enligt en amerikansk uträkning skulle man spara 2 190 liter vatten per person och år om man kissade i duschen en gång om dagen. Nyheten har fått snurr i media senaste dagarna och därför tog Svenskt Vatten tillfället i akt att reda ut vad som är bästa sättet att spara vatten och göra en miljöinsats.  

- Generellt sett så har vi gott om vatten i Sverige men grundvattennivåerna har blivit lägre och i Sydöstra Sverige är läget kritiskt. Det viktigaste är att börja med att spara på varmvatten, för där har vi den stora miljöboven, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.  

Spara varmvatten kan man göra genom att duscha kortare tid eller ha ett snålare duschmunstycke. Idag är de flesta toaletterna snålspolande men att trycka på knappen som spolar mindre eller åtgärda kranar som droppar eller toaletter som läcker är bra. Anders Finnson menar också att det är viktigt att hålla vattnet som vi spolar ner i toan rent från allt annat än kiss, bajs och toapapper. På så sätt kan vi skapa ett kretslopp.

- Då kan vi använda näringen i form av framförallt fosfor i jordbruket, avslutar han.

Läs mer: