Anders Finnson: Första snön - även i Bryssel - återrapporteringen Bryssel vecka 3 - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Anders Finnson: Första snön - även i Bryssel - återrapporteringen Bryssel vecka 3

Samtidigt som en stor del av södra Sverige fick snö så föll även de första flingorna i Bryssel för denna säsong. Flingorna lade sig vita på tak och gräsmattor men det hann aldrig bli snö på gator och trottoarer. Vilket var tur, här börjar snökaos då det blir mer än 0,5 cm. Så min buss 38 gick som den brukar.

Denna gång provade jag på att ta tåget Stockholm - Bryssel, vilket faktiskt gick alldeles ypperligt, med ok sömn och en kontorsdag på räls. Uppkoppling hela vägen. Skönt nattåg Stockholm-Malmö och Köpenhamn och frukost. Därifrån tåg mot Hamburg med lunch och tågbyte till Köln. I Köln vid 17-tiden för en snabbmiddag – ankomst till Gare du Midi i Bryssel en stund innan kl 19.30. Det här blir fler gånger.    

Denna vecka var det i huvudsak fokus på det reviderade avloppsvattendirektivet: Fortsatt koordinering med vår europeiska organisation EurEau  men även med andra organisationer som WAREG, organisationen för de europeiska regleringsmyndigheterna för VA-tjänster. Sverige har ingen sådan myndighet men många andra EU-länder som exempelvis: Danmark, Italien och Irland – och även Storbritannien. WAREG var framförallt intresserade av vårt certifieringssystem Revaq – kul!

Vi har även fortsatt vår dialog med EU-kommissionen om att hitta en lösning på Weserfrågan inom ramen för det reviderade avloppsvattendirektivet. Just nu positiva signaler.

Som underlag för våra diskussioner med EU-kommissionen, EU-parlamentariker och även med Sveriges ständiga representation i Bryssel har vi i Svenskt Vatten tillsammans med EurEau och deras medlemmar under 2021 arbetat fram en lång rad så kallade Position papers (= PM för policyinriktning) och även mer tekniska Briefing notes. Konsensus gäller så hela EurEau står bakom dessa papers.

Vi börjar med våra första tre dokument - fortsättning följer om två veckor:

Var kan jag läsa mer om EU-arbetet?

Svenskt Vatten har arbetat fram ett enklare sätt för er att följa EU-frågorna på Svenskt Vattens webb.  Dels en del på webben där ni kommer att snabbt kommer att kunna hitta den befintliga EU-lagstiftningen som är av största betydelse för VA-branschen – men även en plats på webben där ni regelbundet kommer att bli uppdaterade på vad som händer när det gäller utveckling av de viktigaste EU-direkten för VA-branschen.

Europeiskt påverkansarbete, läs mer på Svenskt Vattens webb

Se även:
Så funkar EU, lär dig mer på 1 minut och 36 sekunder, se Youtubeklippet från Regeringskansliet

Svenskt Vatten Television: Så påverkar vi EU bäst