Anders Finnson: Julrusch och överläggningar - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Anders Finnson: Julrusch och överläggningar

Sista Brysselveckan innan jul och som för de flesta, såväl i Stockholm som i Bryssel, mycket att få ihop innan jul- och nyårsledigheterna. Den lilla extra kryddan här i Bryssel är dock att många affärer stänger redan kl 18.00 – även i julruschen. Tintinaffären nära Grand Place till exempel, så jag fick tänka om när det gäller sönernas julklappar och småspringa vidare – förstås med munskyddet på.

Dessutom stänger nästan alla livsmedelsaffärer klockan 18.00, och i de som fortfarande har öppet har oftast både brödet och mjölken tagit slut – måste lägga om strategi för när jag ska åka från jobbet med min buss 38 – blev flera något torftiga frukostar den här veckan, haha.

Min sista Brysselvecka innan jul var inriktad dels på fortsatt förberedande arbete med EurEau om nya avloppsvattendirektivet som EU-kommissionen kommer att föreslå i juli 2022, men också en spännande utveckling med uppströmsarbetet som nu verkligen har fått fäste hos EU-kommissionen. EU-kommissionen har tillsammans med Regionkommittén startat en Zero pollution stakeholder platform (ZPSP) där Svenskt Vatten och EurEau blivit invalda. Det första mötet var under torsdagen med inledning av EU-kommissionens ledning och sedan inlägg från flera intressenter, där det numera är långt ifrån bara EurEau som lyfter vikten av uppströmsarbete – inte minst för att kunna klara den cirkulära ekonomin. Arbetet i ZPSP kommer vara en viktig kraft för att fasa ut PFAS inom EU.

Som jag skrev om i Brysselbrevet för två veckor sedan, har vi tagit fram ett gediget underlag för våra diskussioner om nya avloppsvattendirektivet med EU-kommissionen, EU-parlamentariker och även med Sveriges ständiga representation i Bryssel. Vi har här på Svenskt Vatten tillsammans med EurEau och deras medlemmar under 2021 arbetat fram en lång rad så kallade Position papers (= PM för policyinriktning) och även mer tekniska Briefing notes. Konsensus gäller så hela EurEau står bakom dessa papers.

I Brysselbrevet för två veckor sedan listade jag våra första tre dokument  – här kommer följande tre dokument från EurEau om avloppsdirektivet. Fortsättning med fler dokument om vår önskade inriktning för nya avloppsdirektivet följer om i mitten av januari när nästa Brysselbrev kommer: