Att testa och vara nyfiken – vår ”tekniksprångare” Pianca - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Att testa och vara nyfiken – vår ”tekniksprångare” Pianca

En av vår branschs största utmaningar är att säkerställa den framtida kompetensförsörjningen. Om vi vill fortsätta att vara framgångsrika behöver vi inspirera många ungdomar att välja teknik- och miljöutbildningar. Från Svenskt Vattens sida vill vi självfallet försöka dra vårt ”strå till stacken”.

Under våren har Svenskt Vatten haft en praktikant, eller mer korrekt, en ”tekniksprångare”. Hon heter Pianca Islam och valde själv att få göra sin praktik hos oss på branschorganisationen eftersom hon ville lära sig mer om vad vi sysslar med.

Tyvärr sammanföll Piancas tid hos Svenskt Vatten med coronapandemin och de restriktioner som plötsligt blev vår vardag. Trots det har Pianca bidragit med flera viktiga insatser, träffat en massa olika personer med spännande kompetenser och erfarenheter, deltagit på några av våra utbildningar och rent allmänt varit en tillgång för vår arbetsplats, till viss del på plats och resten på distans.

Genom Tekniksprånget får ungdomar en betald praktikmöjlighet för att ta reda på om ingenjör är något att satsa på. Det krävs att man läst färdigt på gymnasiet, NA/NT och är under 21 år. Projektet drivs av Kungliga Ingenjörsakademien (IVA) på uppdrag av Skolverket.

Från Svenskt Vattens sida tycker vi att Tekniksprånget är ett spännande och viktigt initiativ som vi hoppas att många av våra medlemmar vill ta till sig.

Se en intervju med Pianca Islam

Läs mer om Tekniksprånget