Hoppa till huvudinnehåll

Senaste nyheterna från Svenskt Vatten

 

 • Synpunkter på prövning av Försvarsmaktens verksamheter

  Försvarsmakten har hemställt till miljödepartementet om stora lättnader i miljökraven. Regeringen har tillsatt en utredning som ska redovisas senast 30 november 2022.

 • Kommunikationskonferensen 2022: ”Vi sitter alla i samma båt!”

  Under två fullspäckade dagar på Courtyard by Marriott gick årets kommunikationskonferens av stapeln. Med Rålambshovsparken som kuliss samlades drygt 80 kommunikatörer från runtom i landet för att reflektera, diskutera och inspirera kring kommunikation i en omvärld med allt dystrare tidningsrubriker. Det fysiska mötet med andra i liknande roller var tydlig och programmet genomsyrades av vikten av att samarbeta brett, öppet och tillitsfullt med våra gemensamma frågor. – Vi har olika förutsättningar, men samma behov i mycket, sa Sofia Barré, kommunikationschef på Svenskt Vatten.

 • Vattenförsörjning i medias blickfång

  En robust vattenförsörjning kan inte vänta. Det är budskapet som Svenskt Vatten förmedlar till kommande regering. Under den gångna helgen kommunicerades detta budskap via ett flertal medier. – Vi är bekymrade över den långsiktiga trenden och oförmågan att idag hantera de mer strukturella problemen, säger Pär Dalhielm, Svenskt Vattens VD i en intervju i SR P4 Extra.

 • Hela VA-världen samlad i Köpenhamn för IWA World Water Congress & Exhibition

  Efter ett extra år av väntan gick World Water Congress & Exhibition till sist av stapeln i Köpenhamn under förra veckan. Kongressen, som samlar den globala VA-sektorn, hade i år temat Water for smart liveable cities. Programmet med flera parallella innehållsspår bjöd på många höjdpunkter, men i centrum stod mötet med andra verksamma inom branschen med extra tyngdpunkt på det nordiska samarbetet.

 • Avloppsdirektivet högst upp på agendan under händelserik höst i Europa

  Inför Sveriges ordförandeskap i EU växlar det europeiska samverkansarbetet upp. Inte mindre än två stora förslag släpps av EU-kommissionen under oktober månad. Addera en EurEau-kongress på Malta och ett antal pågående processer kring PFAS så blir det tydligt att vi går en spännande höst till mötes på den europeiska scenen.

 • Regeringsuppdrag som berör VA-branschen

  Två snarlika och samtidiga regeringsuppdrag har nyligen givits till två statliga myndigheter, Statskontoret och Jordbruksverket. Båda myndigheternas uppdrag har snarlika bakgrundsmotiveringar i form av den olagliga ryska invasionen av Ukraina.

 • Norrvatten kartlägger PFAS i Mälaren

  Livsmedelsverket har föreslagit ett betydligt lägre gränsvärde för PFAS från 2026. För att öka kunskapen om belastningen av PFAS från olika källor, har Norrvatten genomfört en kartläggning av PFAS i delar av Mälaren. Studien indikerar att det är viktigt med sanering av PFAS-förorenad mark.

 • Svenska VA-branschen i gemensam insats för Ukraina

  Kriget i Ukraina rasar vidare. Miljontals människor är på flykt och den civila infrastrukturen är under attack, inte minst dricksvattnet. Den ukrainska regeringen och vattensektorn har larmat om de stora behov av materiel som krävs för att säkerställa vattenförsörjningen i landet. En förfrågan som nu besvaras av den svenska VA-branschen. – Hjälp behövs, vi vill skicka tydliga signaler och sluta upp bakom Ukraina, säger Dag Oredsson, kommunikationschef på VA SYD.

 • Nytt nyhetsbrev för dricksvattenproducenter

  Livsmedelsverket har startat ett målgruppsinriktat nyhetsutskick för dricksvattenproducenter. Innehållsmässigt blir det en del kommunikation om nya dricksvattendirektivet och uppbyggnaden av civilt försvar.

 • Osäkert läge gynnar inte VA

  I riksdagsvalet 2022 har den politiska diskussionen om klimat, vattenförsörjning och kommunalinfrastruktur varit nästan helt frånvarande. I kombination med ett osäkert parlamentariskt läge både i riksdag och i många kommuner riskerar nödvändiga satsningar och investeringsbeslut att bli fördröjda.