Hoppa till huvudinnehåll

Senaste nyheterna från Svenskt Vatten

 

 • Sveriges godaste kranvatten kommer från Höganäs

  Av 104 tävlande kommuner blev det Höganäs kommun som avgick med segern och äran av att ha utsetts till den kommun som har Sveriges godaste kranvatten. Juryns omdöme av årets vinnarvatten är: ”Ett vinnarvatten med självklar elegans och utsökt fräschör. Här finns balans, karaktär och en klingande längd. Som Fröding skrev ”i varje droppe är en ädelsten”.

 • Vd-blogg: Hur mycket får vatten kosta?

  I Pär Dalhielms senast videoblogg resonerar han om hur mycket vatten kan kosta och hur stor skillnad i pris som är acceptabelt.

 • Nu är P114 här!

  Nu är P114 här! Svenskt Vattens nya uppdaterade branschstandard på området distribution av dricksvatten, som ersätter gamla trotjänaren P83.

 • Intresseanmälan - Svenskt Vattens kommittéarbete 2.0

  Är du intresserad av att bidra nationellt inom VA? Svenskt Vatten söker nu personer till våra tre nationella expertkommittéer. Vill du vara med och forma våra nya arbetssätt? Inför 2021 gör vi en nystart med våra kommittéer där vi gemensamt vill utveckla både roller och arbetssätt.

 • PFAS i dricksvattnet

  Svenskt Vatten välkomnar att även Naturskyddsföreningen uppmärksammar problemet med PFAS med sin undersökning av data från vattenverk på 42 platser i Sverige.

 • Covid-19 påverkar vår verksamhet

  Svenskt Vatten har utifrån Folkhälsomyndighetens beslut om skärpta allmänna råd för att minska smittspridningen av covid-19, som började gälla i Region Stockholm den 29 oktober, beslutat att minimera fysiska mötesplatser under november och december.

 • Avloppsreningsverk driver på för en långsiktig cirkulär ekonomi

  Det långsiktiga miljöarbetet som bedrivs av landets reningsverk fortsätter. De 41 Revaq-certifierade avloppsreningsverken tar hand om näringsresurserna i avloppet från mer än 5 miljoner svenskar.

 • Fokus på säkerhet – nytt kurstillfälle för Systematiskt Säkerhetsarbete

  Regeringen har, genom att ge Livsmedelsverket uppdraget, satt fokus på säkerhet inom dricksvattenförsörjningen. Livsmedelsverket har under 2020 etablerat den Nationella samordningsgruppen för dricksvatten. Detta är en ny organisation som ska verka för en trygg och säker dricksvattenförsörjning, ge regeringen en aktuell lägesbild och informera om de behov som finns för att säkra dricksvattenförsörjningen nationellt. I linje med detta har Svenskt Vatten nu planerat in ett nytt tillfälle för online-kursen Systematiskt Säkerhetsarbete.

 • Ny rapport: efter 40 år av skånskt kretslopp – slamanvändning på åkermark medför inget ökat upptag av metaller i grödan

  Nu släpps en ny rapport om slamtillförsel på åkermark. Rapporten på dryga 70 sidor redogör detaljerat för resultaten av försöksodlingar för åren 2015-2018. Den ger även en sammanfattning av de samlade resultaten och erfarenheterna från nära 40 års dokumenterade fältförsök.

 • Kranvattentävlingens resultat från Gävle

  Falun och Ockelbo har gått vidare till riksfinalen i Stockholm.