Hoppa till huvudinnehåll

Senaste nyheterna från Svenskt Vatten

 

 • Snart dags för IWA World Water Congress i Köpenhamn

  På måndag 22 augusti anordnar IWA Sverige ett lunchwebinarium där ni får ta del av tips på intressanta aktiviteter och föredrag under kongressveckan. Söndagen den 11 september öppnas portarna till utställningen. Kongressprogrammet startar på måndag morgon och dagen avslutas med ett mingel för alla svenska deltagare. Mer information och anmälan till lunchwebinariet och minglet finns nedan.

 • Forskningsfinansiering öppnar upp för fler aktörer

  Vi står inför stora utmaningar. Flera forskningsprogram och andra initiativ har nyligen startat, både nationellt och internationellt, med syfte att bidra till de omställningar som krävs. Det som är nytt i programmen är att finansiärerna testar nya former av utlysningar för att snabbare omsätta forskning till tillämpning.

 • Nytt förslag till ABVA - remisstiden förlängs till 21 september

  Svenskt Vatten har under en längre tid arbetat med att ta fram ett nytt förslag till ABVA. Det senaste förslaget P94 togs fram i samband med att vattentjänstlagen förändrades 2007.

 • Nytt steg framåt för NIS 2-direktivet

  I december 2020 lämnade EU-kommissionen ett förslag om ett nytt NIS-direktiv, Directive on Security of Network and Information Systems, kallat NIS 2-direktivet. Efter flera vändor i EU har EU-parlamentet och rådet nu kommit överens om det nya direktivets lydelse vilket innebär att NIS2-direktivet troligen träder i kraft till hösten.

 • Svenskt Vatten söker två jurister

  Nu söker vi två jurister som vill vara med och forma framtidens lagstiftning. Våra nuvarande jurister kastar sig ut mot nya äventyr genom att starta eget bolag.

 • Ett angeläget meddelande från Ukraina

  Förra veckan fick EurEau ett brev från våra VA-kollegor i Ukraina. Innehållet är en vädjan om hjälp i en mycket svår situation.

 • Vägar till hållbara vattentjänster – dessa förändringar innebär propositionen

  Nu har slutligen utredningen om vägar till hållbara vattentjänster, som lämnade sitt betänkande 2018, landat i nya förändringar i lagen om allmänna vattentjänster. Svenskt Vatten anser att flera av förändringarna är positiva. Framför allt införs ett krav på vattentjänstplaner och kommunerna får en möjlighet att under vissa förutsättningar överlåta till fastighetsägare att ordna egna lösningar, även i samlad bebyggelse.

 • Flera bra förslag om tillståndsgivningen – men räcker de?

  Miljöprövningsutredningen föreslår ändringar i miljöbalken för enklare tillståndsprocess i betänkandet. Det är väl känt att processen kan ta mycket lång tid till beslut.

 • Svenskt Vatten kommenterar Försvarsmaktens hemställan

  Oavsett om regeringen möter myndighetens begäran behöver Försvarsmakten betala för sin miljöpåverkan, säger Pär Dalhielm i en kommentar till Försvarsmakten hemställan om stora lättnader i miljökraven.

 • Hur ofta går en vattenledning sönder?

  Mot bakgrund av förra veckans vattenläcka på en huvudvattenledning då hela Oxelösund och centrala Nyköping drabbades, har vi tittat i VASS på hur den nationella trenden ser ut över några år.