Dricksvatten riskanalys Utbildningar inom MBA och HACCP - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Dricksvatten riskanalys Utbildningar inom MBA och HACCP

Lär dig hur du arbetar med riskanalyser och säkerhetsåtgärder för att minska risken för föroreningar i dricksvatten. Du får diskutera rutiner, checklistor och metoder för riskanalys för att underlätta det arbete som sedan sker på hemmaplan.

I kurserna används vår digitala lärplattform där du hittar kursmaterial, zoom-länkar mm. OBS! Se viktig information om kursupplägget för en online-utbildning nedan. 

Säkerhet är av yttersta vikt vid produktion av samhällets viktigaste livsmedel – dricksvatten. I vår MBA kurs får du lära dig om mikrobiologiska barriärer och på kursen om HACCP arbetet med egenkontroll. Du lär dig principerna för mikrobiologiska barriärsanalyser och får både öva på metoden och göra en egen översiktlig analys.

Kurserna ger dig en bra grund för att säkerställa god hygien, kontroll över hälsofarorna och de krav som kontrollmyndigheterna ställer. Du får en god förståelse för behovet av mikrobiologiska barriärer och hur du bedömer effektiviteten av en barriär. Kursen tar också upp vikten av att övervaka barriären för att säkerställa att funktionen upprätthålls.

Innehåll

Kurserna hålls separat inom respektive ämne.

Kurs MBA - Mikrobiologisk barriäranalys

Kursen går igenom och visar exempel på hur publikation P112 Introduktion till Mikrobiologisk Barriäranalys kan användas. Publikationen är framtagen för att underlätta bedömningen av den mikrobiologiska säkerheten vid vattenverk.

  • Barriärhöjd, råvattenkvalitet och vattenverkets storlek
  • Vattentäkt, åtgärder i täkten, råvattenövervakning
  • Avskiljande barriärer, effektivitet och säkerhetsåtgärder
  • Inaktiverande barriärer, effektivitet och säkerhetsåtgärder
  • Slutresultat, resultat från genomförda beräkningar

Kurs HACCP - Egenkontroll och faroanalys enligt HACCP

Vi går igenom och visar exempel på hur en Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution av dricksvatten, P111, kan användas. Publikationen är till för att underlätta vattenverkens arbete med egenkontroll enligt följande:

  • Allmänna hygienregler och dess förutsättningar
  • HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point
  • Korrigerande åtgärder
  • Verifiering, validering, revidering

Målgrupp

Drifttekniker och annan driftpersonal vid vattenverk, processingenjörer, labbpersonal och miljöinspektörer. Kurserna är en starthjälp för att komma igång med MBA och HACCP. 

Kursavgift MBA & HACCP

Medlem (kommun/VA-bolag med medlemskap): 5 700 kr
Företagspartner (företag/konsult med medlemskap): 8 550 kr
Övriga (inget medlemskap): 11 400 kr
Priser är angivna exklusive moms.

Är jag medlem? Klicka här för lista
Är jag företagspartner? Klicka här för lista

Bokningsvillkor

Innan du bokar kan det vara bra att läsa våra bokningsvillkor.

Kommande kurser 

Här publicerar vi kommande kurstillfällen

HACCP

Dricksvatten riskanalys - HACCP

7-8 maj 2024, Online
Mer info

11/28 platser bokade

Dricksvatten riskanalys – HACCP - Intresseanmälan

Intresseanmälan
Mer info

17/0 platser bokade

MBA

Dricksvatten riskanalys – MBA - Intresseanmälan

Intresseanmälan
Mer info

12/0 platser bokade

För att delta online

Du behöver ansluta via en egen dator med fungerande webbkamera och mikrofon. Stabil internet-uppkoppling behövs.

Kursen genomförs live via Zoom. Du behöver inte installera Zoom det går bra att ansluta via webbläsaren (Chrome, Edge) Du kan redan nu testa tekniken här.

Du loggar in i vår digitala utbildningsplattform där du hittar länkar till zoom-föreläsningarna och kursmaterial. Du får instruktioner via e-post inför utbildningen.

Frågor om kursen?

Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.