Dricksvatten riskanalys Utbildningar inom MBA och HACCP
Lär dig hur du arbetar med riskanalyser och säkerhetsåtgärder för att minska risken för föroreningar i dricksvatten. Du får diskutera rutiner, checklistor och metoder för riskanalys för att underlätta det arbete som sedan sker på hemmaplan.
I kurserna används vår digitala lärplattform där du hittar kursmaterial, zoom-länkar mm. OBS! Se viktig information om kursupplägget för en online-utbildning nedan.
Säkerhet är av yttersta vikt vid produktion av samhällets viktigaste livsmedel – dricksvatten. I vår MBA kurs får du lära dig om mikrobiologiska barriärer och på kursen om HACCP arbetet med egenkontroll. Du lär dig principerna för mikrobiologiska barriärsanalyser och får både öva på metoden och göra en egen översiktlig analys.
Kurserna ger dig en bra grund för att säkerställa god hygien, kontroll över hälsofarorna och de krav som kontrollmyndigheterna ställer. Du får en god förståelse för behovet av mikrobiologiska barriärer och hur du bedömer effektiviteten av en barriär. Kursen tar också upp vikten av att övervaka barriären för att säkerställa att funktionen upprätthålls.
Innehåll
Kurserna hålls separat inom respektive ämne.
Kurs MBA - Mikrobiologisk barriäranalys
Kursen går igenom och visar exempel på hur publikation P112 Introduktion till Mikrobiologisk Barriäranalys kan användas. Publikationen är framtagen för att underlätta bedömningen av den mikrobiologiska säkerheten vid vattenverk.
- Barriärhöjd, råvattenkvalitet och vattenverkets storlek
- Vattentäkt, åtgärder i täkten, råvattenövervakning
- Avskiljande barriärer, effektivitet och säkerhetsåtgärder
- Inaktiverande barriärer, effektivitet och säkerhetsåtgärder
- Slutresultat, resultat från genomförda beräkningar
Kurs HACCP - Egenkontroll och faroanalys enligt HACCP
Vi går igenom och visar exempel på hur en Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution av dricksvatten, P111, kan användas. Publikationen är till för att underlätta vattenverkens arbete med egenkontroll enligt följande:
- Allmänna hygienregler och dess förutsättningar
- HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point
- Korrigerande åtgärder
- Verifiering, validering, revidering
Målgrupp
Drifttekniker och annan driftpersonal vid vattenverk, processingenjörer, labbpersonal och miljöinspektörer. Kurserna är en starthjälp för att komma igång med MBA och HACCP.
Kursavgift MBA & HACCP
Medlem (kommun/VA-bolag med medlemskap): 5 700 kr
Företagspartner (företag/konsult med medlemskap): 8 550 kr
Övriga (inget medlemskap): 11 400 kr
Priser är angivna exklusive moms.
Är jag medlem? Klicka här för lista
Är jag företagspartner? Klicka här för lista
Bokningsvillkor
Innan du bokar kan det vara bra att läsa våra bokningsvillkor.
Kommande kurser
Här publicerar vi kommande kurstillfällen
HACCP
Dricksvatten riskanalys - HACCP
11/28 platser bokade
Dricksvatten riskanalys – HACCP - Intresseanmälan
17/0 platser bokade
MBA
Dricksvatten riskanalys – MBA - Intresseanmälan
12/0 platser bokade
För att delta online
Du behöver ansluta via en egen dator med fungerande webbkamera och mikrofon. Stabil internet-uppkoppling behövs.
Kursen genomförs live via Zoom. Du behöver inte installera Zoom det går bra att ansluta via webbläsaren (Chrome, Edge) Du kan redan nu testa tekniken här.
Du loggar in i vår digitala utbildningsplattform där du hittar länkar till zoom-föreläsningarna och kursmaterial. Du får instruktioner via e-post inför utbildningen.