Konferensen Rörnät & klimat
Sveriges största arena och mötesplats för dig som arbetar med VA-ledningsnät.

Till innehållet
Sveriges största arena och mötesplats för dig som arbetar med VA-ledningsnät.
Konferensen Rörnät & klimat riktar sig till dig som arbetar med VA-ledningsnät på en generell nivå. Denna mötesplats lockar varje år flera hundra yrkesverksamma inom vatten- och avloppsbranschen, vilket visar behovet och intresset av att samlas kring de viktiga frågor som VA-branschen står inför.
Rörnät & klimat 2025 hade stort fokus på innovationsrikedom och ny teknik. Men även det för branschen ständigt aktuella temat priset på vatten, och orsakerna bakom kostnaderna, fick stort diskussionsutrymme. Vi tackar besökare, utställare och värdorten Linköping för allt engagemang i konferensdagarna under RÖK 2025. Snart påbörjar vi arbetet med 2026 års konferens – vi ses igen!
Priset på, och värdet av, vatten var en het diskussionspunkt under Rörnät & klimat 2025. Vad styr VA-taxor, och hur kan vi säkerställa en hållbar och rättvis vattenförsörjning? Ämnet återkom under flera av konferensens teman.
På ämnet beredskap presenterade Ulf Thysell från Svenskt Vatten en nutidsrapport kopplad till VA-beredskapsutredningen, där frågor om resurser, investeringar och framtida utmaningar diskuterades.
Rörnätskommittén delade insikter från sin turné genom Sverige, där de mötte VA-organisationer och identifierade de mest akuta behoven. Resursbrist och långsiktig planering framstod som två av de största utmaningarna, och många efterfrågade nya lösningar för att säkerställa framtidens VA-system.
VA-branschen står inför en enorm investeringsutmaning, där det enligt Svenskt Vattens senaste driftundersökning krävs 30 miljarder kronor för att möta framtida behov.
På RÖK 2025 lyfte vi fram inspirerande exempel på hur olika aktörer hanterar sina investeringar och utvecklar nya strategier för underhåll av åldrande ledningsnät. Med ökande resursbrist är behovet av långsiktiga lösningar större än någonsin. Diskussionerna kretsade kring hur VA-huvudmän kan balansera akuta driftproblem med strategiska satsningar för att säkerställa en hållbar infrastruktur.
Förutom alla intressanta föreläsningar är det också ett bra tillfälle att träffa andra kommuner och kommunala bolag, då vi många gånger står inför samma utmaningar.
Bräddningar har fått stort fokus, inte minst efter den internationella debatten kring OS i Paris. På RÖK tog vi ett helhetsgrepp om den nationella situationen och presenterade konkreta lösningar för att minska bräddvolymer.
Skellefteå kommun och Göteborgs Stad delade med sig av sina erfarenheter och åtgärder. Samtidigt fick vi en inblick i projektet Urbana bad, där Helsingborg och Malmö arbetar med att förbättra vattenkvaliteten i urbana miljöer trots utmaningarna med bräddningar.
Utbyggnad av VA-verksamhetsområden är en aktuell fråga för många kommuner, särskilt i så kallade omvandlingsområden (§6-områden). På detta tema fick vi ta del av juridiska perspektiv och praktiska erfarenheter från kommuner som står inför expansion.
Genom fallstudier från Sundsvall och Norrtälje fick vi inblick i hur olika kommuner hanterar utbyggnad, finansiering och framtidssäkring av infrastrukturen. Diskussionerna visade att många aktörer står inför liknande utmaningar och att det finns behov av tydligare riktlinjer och strategier för att säkerställa en effektiv och hållbar VA-utbyggnad.
Svenskt Vattens konferenser evenemang utgör VA-branschens ledande forum för samverkan, påverkan och kompetensutveckling.