-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
”Utan rörläggare stannar samhället”
Malin Johansson-Samuelsson har arbetat som rörläggare i fyra år, men resan dit var inte självklar. Efter några år som djurskötare såg hon av en slump en annons om att Kalmar Vatten sökte rörläggare och tog chansen att byta.
– Jag har aldrig ångrat mig, säger hon.
Övergången till den nya yrkesbanan gick smidigt. Det som saknades i kunskap vägdes upp av engagemang och nyfikenhet. Genom att arbeta sida vid sida med erfarna kollegor lärde hon sig yrket från grunden.
I dag är hon del av ett arbetslag med två rörläggare, två maskinister och två lastbilschaufförer.
– Kollegorna är det roligaste och bästa med jobbet! Vi arbetar ihop i princip hela tiden. Det gör att vi lär känna varandra rätt väl, säger hon.
Trots att arbetet med avlopp ibland kan lukta illa, är det något man vänjer sig vid – det blir en naturlig del av vardagen. Och vädret? Det får man ta som det kommer.
– Vi jobbar alltid utomhus – på gott och ont. Men mest gott! Jag tycker oftast det är skönt att vara ute, säger Malin.
Jobbet kan innehålla tunga moment. Vissa är svåra att undvika, men tack vare den tekniska utvecklingen blir de riktigt tunga uppgifterna allt färre.
– Jag önskar att vi hade fler batteridrivna maskiner och paddor. De vanliga kan vara ganska otympliga, särskilt för mig som är ganska nätt, säger hon.
VA-branschen har utmaningar med att locka nya medarbetare. Malin tycker att fler borde få upp ögonen för yrket – särskilt ungdomar.
– Jag kan absolut rekommendera jobbet, särskilt om man är intresserad av hur livsmedel produceras och hur viktiga våra system är för samhället.
Nyckeln, menar hon, är att väcka intresse redan i skolan.
– Branschen borde visa upp vad vi faktiskt gör – kanske besöka skolor och berätta om hur viktigt vårt arbete är. För utan rörläggare stannar samhället, säger hon.
En vanlig dag för Malin börjar med att arbetslaget träffas på morgonen och går igenom hur dagen ser ut. Sedan åker de ut tillsammans och byter ut rör – laget är en ren saneringsgrupp. Om allt flyter på hinner de byta ut sex meter rör om dagen.
Även om Malin trivs i sin nuvarande roll, ser hon möjligheter till vidareutveckling inom branschen.
– Det finns så många vägar att gå. Gillar man ritningar kanske projektledare passar. Själv tycker jag att inmätning verkar spännande – det kanske blir mitt nästa steg, säger hon.
Under våren har Malin gått Svenskt Vattens kurs Rörnät diplom.
-Jag har ju hunnit jobba flera år, men kursen gav mig ändå så mycket. Det var också kul att träffa andra rörläggare och utbyta erfarenheter och höra hur andra har det, säger Malin.