Tydligare samarbete för bättre vattenförvaltning

Svenskt Vatten har lämnat synpunkter i Vattenmyndigheternas samråd om arbetsprogram och viktiga vattenfrågor. Vi lyfter särskilt fram behovet av en tydlig samordning, bättre dialog och ökad användning av miljökvalitetsnormer för att höja vattenkvaliteten i hela landet.

Vattenmyndigheterna för de fem vattendistrikten har publicerat ett samråd som för varje distrikt beskriver vilka utmaningar som finns för vattenarbetet och vad som behöver göras för att förbättra och utveckla förvaltningen av våra vatten. I vårt svar till Vattenmyndigheterna lyfter vi fyra huvudpunkter som vi ser som avgörande för att lyckas med framtidens vattenförvaltning. 

För det första behövs en tydlig och samordnad process för arbetet inom vattenförvaltningscykeln – särskilt kring riskbedömningen av dricksvattnets tillrinningsområden. Här spelar det nya Dricksvattendirektivet en viktig roll, och det kräver samarbete mellan flera aktörer – från lokala producenter till nationella myndigheter.

Vi vill också se att miljökvalitetsnormerna används mer aktivt. De är ett viktigt verktyg för att driva på åtgärder som förbättrar statusen i våra vattenmiljöer. Det kräver att normerna vilar på tillförlitlig data och att man väger in vilka konsekvenser det kan få för VA-organisationerna.

En tredje viktig del är att koppla ihop vattenförvaltningen med annan lagstiftning. Tidplanerna i det reviderade Avloppsdirektivet och Prioämnesdirektivet måste synkas med vattenmyndigheternas arbete. Då blir det lättare att hitta gemensamma lösningar och skapa synergier.

Slutligen vill vi se en öppen dialog inför nästa steg i förvaltningsarbetet. Inför samrådet om förvaltningsplaner och åtgärdsprogram 2027 föreslår vi att vattenmyndigheterna bjuder in till remisseminarier i alla fem vattendistrikt. Det kan öka både förståelsen och engagemanget – och ge viktiga insikter som förbättrar processen.

– Vi tror att tidig dialog och förankring är avgörande för att planen ska få genomslag. Det ger vattenmyndigheterna bättre förutsättningar för ett lyckat genomförande, säger Sandra Strandh, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten.

Vi ser också positivt på att Västerhavets vattendistrikt lyfte frågor om Dricksvattendirektivet i sin enkät – det visar på lyhördhet för VA-organisationernas behov. Det hade varit önskvärt att fler distrikt gjort likadant.

Du hittar vårt remissvar i sin helhet här.