Svensk-norskt samarbete med dricksvatten i fokus

Samverkan stod i fokus när Svenskt Vattens dricksvattenkommitté under två dagar i början av april besökte Norsk Vann för att diskutera gemensamma frågeställningar inom dricksvattenområdet. Under besöket gjordes även ett studiebesök på ett nytt norskt vattenverk där Moldeprocessen, en klimatvänlig reningsteknik, stod i fokus. Samarbetet mellan länderna fortsätter nu med erfarenhetsutbyte och gemensam utveckling.

Den 8–9 april möttes de svenska och norska dricksvattenkommittéerna på Norsk Vanns kontor i Hamar. Fokus låg på gemensamma frågor – inte minst säkerhetsfrågor, där mycket är gemensamt mellan länderna. Andra ämnen som diskuterades var reservvattenförsörjning, redundans, PFAS och bisfenol.

Under besöket fick vi även möjlighet att se ett helt nybyggt vattenverk i Norge där vi fick lära oss mer om Moldeprocessen – en reningsmetod som många norska vattenverk använder eller kommer att använda framöver. Metoden används för att minska höga halter av organiskt material, som är vanligt förekommande i norska ytvatten. Det är en robust och enkel reningsprocess som består av en kombination av två delprocesser. Steg ett är koagulering av organiskt material, med hjälp av järnkloridsulfat vid lågt pH och därefter filtrering i ett snabbfilter. Steg två är tillsats av kolsyra, där koldioxid och ett alkaliskt filter bestående av kalciumkarbonat ger vattnet rätt förutsättningar för desinfektion. Processen kräver få kemikalier och bedöms vara mer klimatvänlig än andra reningsmetoder.

Samarbetet mellan de båda kommittéerna kommer att fortsätta. Bland annat planeras fortsatt erfarenhetsutbyte kring dricksvattendirektivet, säkerhet, forskningsprojekt och samverkan på kommunal nivå. Länderna delar många liknande utmaningar – och har mycket att vinna på att lära av varandra.