-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Smart resursanvändning i fokus för Svenskt Vattens nya ekonomichef
I juni tillträder Miriam Srigley som ny ekonomichef på Svenskt Vatten. Med erfarenhet från både näringsliv, idéburen sektor och vattenvärlden genom sin roll på Stockholm International Water Institute, tar hon med sig en stark drivkraft för smart resursanvändning och verksamhetsutveckling. Nu ser hon fram emot att lära känna medarbetare och kollegor, avdelning och medlemmar.
Miriam Srigley har de senaste tre åren arbetat som ekonomichef på Stockholm International Water Institute (SIWI) – en internationellt verksam organisation med fokus på vattenfrågor. Där har hon haft en central roll i att utveckla ekonomiska rutiner och stödja projekt med komplex finansiering.
– Jag har fått arbeta nära verksamheten, både strategiskt och operativt, vilket jag trivs med. Vattenfrågor har verkligen blivit något jag förstår är centralt för så mycket – från klimat och hälsa till konflikter och hållbarhetsutmaningar, säger hon.
Vill bidra med smart resursanvändning
Miriam beskriver sig som en person som gillar att jobba nära verksamheten och driva förbättring.
– Jag brukar prata om att jobba smart – att använda resurser klokt, oavsett om det gäller personal, lokaler eller ekonomi. Det är något jag hoppas kunna bidra med även här, förklarar hon.
Tidigare har hon haft ledningsansvar på Tekniska museet, där hon bland annat arbetade med ekonomi, affärsutveckling, projekt och evenemang.
Förväntansfull inför starten
Att arbeta i en medlemsorganisation ser hon fram emot – både som ny arbetsform och ny kontext.
– Det känns viktigt att vara i en organisation vars uppdrag jag känner stolthet över. Jag ser fram emot att träffa kollegor, lära känna avdelningen och tillsammans bidra till fortsatt utveckling, avslutar Miriam.
Hon betonar vikten av att börja lyssnande, och att förstå organisationens nuläge innan hon sätter riktning framåt. Under den första tiden hoppas hon hinna prata med många i både ledningen och verksamheten för att få en bred bild av vad som fungerar – och var det finns potential att vässa.