-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Missade möjligheter när få ingenjörsstudenter får sommarjobb
Trots att behovet av ingenjörer är stort i VA-sektorn står många teknologer utan sommarjobb – eller jobbar inom helt andra områden. En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att endast 23 procent av ingenjörsstudenterna har fått ett sommarjobb där utbildningen varit en förutsättning.
Under Vattenstämman 2024 presenterades rapporten “VA-organisationernas kompetensbehov” och nu under våren har vi på Svenskt Vatten fortsatt vår satsning på kompetensförsörjning inom VA-branschen. I slutet av april hade vi vårt första möte med nätverket för strategisk kompetensförsörjning och konstaterade då att frågan är fortsatt högaktuell för många av våra medlemmar. Samtidigt som branschen är i stort behov av kompetens kommer oroande nyheter från Sveriges Ingenjörer. Enligt en ny rapport är det ytterst få ingenjörsstudenter som fått ett sommarjobb som är relevant för deras utbildning.
– Det är ett tydligt tecken på att matchningen brister. Vi i VA-branschen behöver fundera på hur vi kan ta vara på den kompetens som finns under utbildning, säger Dan Löfgren, senior strateg på Svenskt Vatten.
Rapporten visar att hela fyra av tio ingenjörsstudenter står helt utan sommarjobb. Samtidigt har arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens. Undersökningen visar också att de som lyckas få kvalificerade jobb ofta har fått dem genom privata kontakter – inte genom formella ansökningar eller via högskolan.
Det här är ett mönster som Svenskt Vatten har lyft tidigare. Kompetensförsörjningen är en av VA-sektorns största utmaningar. Att erbjuda sommarjobb, praktik och examensarbeten är ett av de mest konkreta sätten att skapa kontakt med nästa generations VA-ingenjörer.
– Att handleda studenter behöver inte vara en belastning. Det är en investering i framtida kompetens och en chans att visa vad branschen har att erbjuda, menar Dan.
Studenterna själva efterfrågar också mer branschnära erfarenhet under utbildningen. Flera av de studenter som deltar i undersökningen vittnar om att det är svårt att ”få in en fot” utan kontakter. De som får jobb, jobbar ofta i vården, på restaurang eller inom hemtjänsten, inte inom det yrke de utbildar sig till.
För VA-organisationer som vill säkra framtida kompetens kan sommaren vara en nyckel – inte en belastning. Fler strukturerade vägar in i branschen skulle både stärka rekryteringen och ge studenter en tydligare bild av vad ett yrke med fokus på vatten innebär.