|
Nyhet

Låga grundvattennivåer – samlad information vid risk för vattenbrist

I mitten av maj gick Sveriges geologiska undersökning (SGU) ut med en varning om risk för vattenbrist i flera län i södra Sverige. Tidigare har Svenskt Vatten rapporterat om rådande bevattningsförbud vilket gett en bild av hur vattensituationen sett ut i Sverige. I år har vi valt att pausa rapporteringen. Därför vill vi påminna om vad som gäller vid vattenbrist, vilka myndigheter som rapporterar i frågan och vilka verktyg som finns tillgängliga för dig som medlem.

Det råder risk för vattenbrist på flera håll i Sverige. Efter en nederbördsfattig höst och vår varnar SGU för att Sveriges grundvattennivåer är mycket lägre än de brukar vara i maj på många platser. Små grundvattenmagasin i såväl Götaland som Svealand samt stora grundvattenmagasin i Götaland omfattas av varningen. Vid vattenbrist är det viktigt att varje individ gör sitt för att minska belastningen på grundvattnet. Därför måste information om vattenbrist och bevattningsförbud finnas lättillgänglig på kommunens hemsida. Tänk på att även besökare och tillfälligt boende ska kunna nå informationen om vattensituationen i kommunen.  

– Det är oroande att vi redan nu ser så här låga grundvattennivåer. Vanligtvis får vi ingen betydande påfyllning under de närmast kommande månaderna så det är viktigt att vi påminner om att spara på vattnet, säger Sandra Strandh, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten.  

Under de senaste åren har allt fler kommuner fått problem med vattenbrist, eller har nått maxkapacitet, när invånarna vattnar gräsmattor och fyller pooler under varma dagar. För att underlätta kommunikation kring vattenbrist och bevattningsförbud till kunderna har vi gemensamt tagit fram kommunikationskonceptet Hållbar vattenanvändning. Genom att anmäla din organisation redan i dag har ni garanterad tillgång till färdigt material som kan användas både i förebyggande syfte och under ett rådande bevattningsförbud.

Här kan du ta del av mer information

Tidigare år har vi på Svenskt Vatten rapporterat kring rådande bevattningsförbud. I år kommer vi att pausa den rapporteringen och hänvisar i stället till de myndigheter som rapporterar i frågan. På SGU:s hemsida kan du ta del av de nuvarande grundvattennivåerna. Kartorna uppdateras varje tisdag klockan 12.00. På SMHI:s hemsida kan du även ta del av varningar och meddelanden, inklusive låga flöden och risk för vattenbrist.