-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Kompetensförsörjning i Kalmar: ”VA-branschen måste bli bättre på att visa sin bredd”
Teknik, hållbarhet och utvecklingsmöjligheter är alla aspekter som gör VA-sektorn till en attraktiv bransch att arbeta i. Tillsammans behöver vi bli bättre på att lyfta fram det som gör VA till en meningsfull och lockande sektor för framtidens kompetens, det menar Thomas Bergfeldt, vd, och Karin Berndtsson Webster, HR- och stabschef, på Kalmar Vatten.
VA-branschen står inför ett dubbelt tryck: stora pensionsavgångar i kombination med behov av nya kompetensbehov i takt med att krav och regelverk ökar i omfattning. Samtidigt är det få som vet vilken bredd, innovation och samhällsnytta som ryms bakom begreppet ”vatten och avlopp”. På Kalmar Vatten menar man att vägen framåt går genom att synliggöra branschens potential – och att samtidigt ta ansvar för att bygga kompetens internt.
– Vi måste bli bättre på att förklara vad vår bransch faktiskt är. Det handlar inte bara om vattenledningar – det är en teknikintensiv, hållbarhetsdriven och samhällsbärande bransch, säger Thomas.
Attraktivitet kräver synlighet
Att rekrytera rätt kompetens kräver att arbetsgivare vågar sticka ut. Kalmar Vatten har aktivt arbetat med sitt arbetsgivarvarumärke och ser det som en viktig förklaring till att man lyckats attrahera annars svårrekryterade roller så som teknikspecialister, projektörer, anläggare och erfarna projektledare.
– Vi marknadsför oss själva genom att visa att vi är en arbetsplats som ligger i framkant, och där man kan utvecklas, berättar Karin. Det är ganska häftigt när vi annonserar efter spetskompetens som nästan är hopplös att få tag på – och ändå får spontana ansökningar.
Men förutsättningarna skiljer sig mellan bolag och förvaltningar, något både Thomas och Karin återkommer till.
– Det är de facto många kompetenta personer i näringslivet som inte kan tänka sig att jobba i en kommunal förvaltning. Men till ett kommunalt bolag kommer de. Det måste vi våga prata om, även om det kan vara en känslig fråga, säger Thomas.
Medvetet vägval för att bygga kompetens
Kalmar Vatten har valt en strategi som går emot mycket av branschens traditionella struktur: att bygga kompetensen internt i stället för att förlita sig på konsulter.
– Många VA-verksamheter förlitar sig på konsulter. Vi har i stället valt att själva ta ansvar för exempelvis hela processen för projektering, projektledning och ledningsnät, säger Thomas.
Det har inneburit att bolaget vuxit ordentligt de senaste tio åren. Men enligt Thomas är det en investering som lönar sig – inte bara i kompetens, utan i långsiktig stabilitet och långsiktig kostnadseffektivitet.
– Vi har successionsplanering och möjlighet till intern utveckling – det är en stor styrka, menar Karin.
Tydliga värderingar – och träning på arbetstid
En viktig del av Kalmar Vattens strategi är att skapa en arbetsmiljö där människor vill stanna och växa.
– Träning på arbetstid kan låta som en detalj, men det gör stor skillnad. Det visar att vi tar våra medarbetare på allvar, att vi underlättar för deras livspussel – och det får vi tillbaka i form av engagemang, lojalitet och höga frisktal, förklarar Thomas. De som söker sig till oss är inte enbart kompetenta för sina roller och brinner för branschen, de är oftast även intresserad av hälsa och träning och därmed mer pigga och friska i längden.
Kombinationen av mjuka värden, tydligt ledarskap och möjligheter till utveckling skapar förutsättningar för att både attrahera och behålla personal.
Branschen måste bli bättre på att visa vad vi gör
För att lyckas med framtidens kompetensförsörjning räcker det inte med starka insatser lokalt – branschen som helhet måste också lyfta sin profil.
– Vi måste börja informera mycket tidigare, redan i skolålder, och förklara varför det här är ett viktigt och meningsfullt jobb. Det är både en miljö- och hållbarhetsbransch likväl som en teknik- och innovationsbransch, men inte längre ett mossigt och förvaltande yrke. Det händer enormt mycket spännande i vår bransch just nu. Det är inte alltid vi synliggör det, säger Karin.
– Vi står inför investeringar på över 600 miljarder de kommande 15 åren. Det är en gigantisk samhällsinsats, och vi måste ha kompetensen för att klara det. Därför måste vi också våga prata om vilka strukturer som fungerar – och vilka som inte gör det. Och så klart, varför man ska vilja arbeta med våra viktiga vattentjänster, avslutar Thomas.