-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Grunden för en mer cirkulär ekonomi finns redan – vi berättar mer i Almedalen!
På uppdrag av regeringen har delegationen för cirkulär ekonomi tagit initiativ för att stötta branscher och företag att främja den cirkulära ekonomin, inom dagens styrmedel. Svenskt Vatten, Energiföretagen Sverige, Energigas Sverige och Avfall Sverige har tagit fram gemensam en programförklaring för cirkulär ekonomi.
Den cirkulära ekonomin kan med rätt styrmedel ta större plats jämfört med den linjära ekonomin. Redan inom dagens styrmedel kan vi också göra mer för att främja giftfria, resurseffektiva kretslopp och cirkulära materialflöden. Samtidigt måste materialåtervinning och återanvändning öka, samt cirkulära flöden av kolatomer skapas. Programförklaringen fokuserar på två utmaningar: plast och PFAS, vars ökande mängder i samhället hotar utvecklingen av hållbara cirkulära system som materialåtervinning, fjärrvärme och återföring av näring till lant- och skogsbruk.
Vi vill också lyfta fram en lösning, nämligen biogas, som som tar tillvara samhällets restprodukter och gör våra branscher mer resurseffektiva, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten.
Läs hela programförklaringen här. Se gärna vår film om infrastrukturen för cirkulär ekonomi som redan finns på plats.
Textilavfall – ett flöde att ta bättre hand om. Möt oss i Almedalen!
I Almedalen i år kommer Svenskt Vatten tillsammans med våra systerorganisationer att fördjupa oss i några av de utmaningar som identifieras i den gemensamma programförklaringen, nämligen plast och PFAS i textilier. I och med kravet på textilinsamling ska alla textilier nu samlas in. Detta medför att textilier av olika kvalitet och med olika innehåll behöver tas om hand. Många av dessa textilier är av dålig kvalitet, släpper mikroplaster, innehåller miljöfarliga ämnen, och idag finns ingen tydlig avsättning för dem. Hur ska detta hanteras?
Seminariet hålls den 24 juni kl. 11.00–11.45. Läs mer här. Vill du prata med oss om cirkulär ekonomi finns Klara Westling, Pär Dalhielm och Henrik Wingfors på plats i Almedalen.