Anslut din organisation till Klimatneutral VA-bransch - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Anslut din organisation till Klimatneutral VA-bransch

Nu kan du ansluta din organisation till branschinitiativet Klimatneutral VA-bransch. Många har redan gjort en personlig intresseanmälan, men nu är det alltså dags att ansluta sig på organisationsnivå. Då får ni också tillgång till kommunikationsmaterial samt gratis deltagande på många av aktiviteterna som arrangeras inom initiativet.

Vad innebär egentligen en anslutning? Ytterst handlar det om att ta hjälp av varandra för att nå lokala och nationella klimatmål. En anslutning till branschinitiativet är därför inget ”separat spår” utan en draghjälp för att lyckas med det övriga arbetet. 

Deltagande organisationer arbetar utifrån sina förutsättningar, där det viktigaste är viljan att driva arbetet framåt. Det finns därför inga krav på rapportering eller liknande, utan en anslutning innebär att ni prioriterar branschinitiativet internt samt engagerar er tillsammans med andra deltagande organisationer.

Tillgång till klimatberäkningsverktyget

En anslutning ger också våra kommunala medlemsorganisationer tillgång till klimatberäkningsverktyget. Verktyget, som under våren testats av 18 olika VA-organisationer med överlag positiva omdömen, har tagits fram för att förenkla arbetet med att beräkna, redovisa och följa upp klimatavtrycken som uppkommer genom driften av VA-anläggningar.

Verktyget underlättar också jämförelse, samarbete och benchmarking både inom och utanför branschen. Mot slutet av 2022 samt i början av nästa år kommer vi att genomföra digitala utbildningar i klimatberäkningsverktyget.

Den VA-organisation som ansluter sig får dessutom tillgång till kommunikationsstöd samt gratis deltagande eller rabatterat pris på många av de aktiviteter som arrangeras inom initiativet.

För specifika frågor om klimatberäkningsverktyget, maila till klimatberakning@svensktvatten.se

För mer allmän information, kontakta Klara Westling, projektansvarig, Svenskt Vatten.