-
Våra sakområden
Våra sakområden
Dricksvatten
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
VA-statistik och rapporter
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Vilka utmaningar finns när PFAS haltigt vatten bereds till d
Förväntad nytta
• Sammanställning och bedömning av analysresultat
• Förslag för provtagningsplan och analyser för idrifttagandet av jonbytesmassor kolonner för borttagning av PFAS i dricksvattenberedningen
• Sammanställning av underlag från Livsmedelsverkets riskvärdering av tributylamin.
• Övergripande bedömning av lämpligheten av användning av jonbytesmassor för PFAS beredning
Projektsammanfattning
Behandling av PFAS förorenat vatten med membranteknik är en robust, kompakt men kostsam teknik. Beredning via aktiva kolfilter är välkänd men kräver större utrymme och många transporter. Den tredje, mindre beprövad teknik är jonbyte. Processen är kompakt och försök har visat att den har en mycket långvarig effektivitet för borttagning av PFAS ämnen. Nya resultat från Hofor i Danmark väcker dock viktiga frågetecken. Försöksresultat från provtagningar i vatten enligt det amerikanska lakningstestet (NSF/ANSI 61, 2022) visar på läckage av oönskade och delvis skadliga ämnen från flera jonbytarmassor. I nuläge rekommenderar därför Hofor, att jonbytare inte används för produktion av dricksvatten. Ovetande om denna problematik så har flera VA bolag i Sverige projekterat för jonbytare under de senaste 2 åren. Byaledet vattenverk som är del av Halmstads vattenförsörjning kommer att vara det första vattenverk i Sverige där jonbyte ska användas för borttagning av PFAS för produktion av dricksvatten. Skulle jonbytarmassor läcker skadliga ämnen till dricksvatten under en orimlig lång tid efter idrifttagningen så finns det risk för stora upprustningar av verk.
Vi planerar att gemensamt samla information och undersöka effektiv idrifttagande och drift av jonbytare. Underlaget bedöms med hänsyn till läckage av kända ämnen och deras toxikologiska effekter för att dra slutsatser om lämpligheten av jonbytarmassa för rening av dricksvatten: Hur bör ett provtagnings- och analysprogram ser ut för att kunna bedöma en korrekt och säker idrifttagning av jonbytare? Vilka är de mest sannolika hälsorisker av de ämnen som släpps och hur länge pågår läckaget efter uppstart? Underlaget används för att komma fram till ett beslut om jonbytare kan rekommenderas som PFAS beredningsteknik för beredning av dricksvatten. Projektet sammanställer erfarenheter av drift och idrifttagande av jonbytaranläggningar och bidra kunskap om potentiella utmaningar inom denna mindre beprövade men viktiga teknik.
Om projektet
- Projektnummer:
- 25-110
- Organisation:
- Norconsult Sverige AB
- Projektledare:
- Stephan Köhler
- Beviljad finansiering:
- 276 960 kr
- Projektkostnad:
- 781 963 kr
- Projektslut:
- 14 oktober 2026