Riskbedömning av kemiska ämnen i avloppsnätet

Förväntad nytta

Projektet bidrar med kunskap om källor till kemikalier och den risk som dessa ämnen bidrar med i avloppsnätet och från utgående avlopp och slam som lämnar reningsverken. Detta kan användas i uppströmsarbete vid diskussion om hantering av kemikalier som bidrar till avloppsvattnets potentiella risk. En förbättrad förståelse av huruvida ämnen reduceras i reningsverket eller fördelas till slammet kan ge värdefull information om vilka ämnen som behöver beaktas gällande spridning av slam på åkermark.

Projektsammanfattning

Uppströmsarbete är ett möjligt sätt att minska spridningen av riskämnen till miljön, men kunskapen om varifrån kemiska ämnen kommer till avloppsnätet är begränsad. Information om halter av ämnen och deras faroegenskaper är också bristfällig, vilket gör det svårt att uppskatta det individuella riskbidraget från olika ämnen. Hur mycket av den human- och miljörisk som kan reduceras från avloppsvattnet genom avskiljningen av ämning i reningsverket är inte heller tillgänglig, och inte heller hur denna kopplar till eventuella indikatorämnen för att följa upp det reviderade avloppsdirektivet. Dessa brister är fokus för detta projekt.
Projektets mål är till att ta fram följande ny kunskap/utveckling:
1. En kartläggning av prioriterade substanser och dess bidrag till human- och miljörisk i olika delströmmar i avloppsnätet.
2. Avskiljningsgraden av de prioriterade ämnena och den medföljande riskreduktionen som sker över avloppsverken samt vilka ämnen som i högre grad fördelas till slam och kan nå miljön på denna väg.
3. En förbättrad förståelse för hur föreslagna indikatorämnen speglar en mycket bredare grupp av organiska substanser.
4. Framtagandet av en sk ”wide scope target screen” för ca 100 substanser, vilken kommer att kunna utnyttjas för att mer kostnadseffektivt följa upp ett större antal riskämnen
Prover kommer att tas på två nät under upprepade gånger över ett år för att få en bra skattning av de olika ämnenas förekomst. Dessa prover kommer att analyseras kvantitativt med både LC-MS och GC-MS för att få en så bred täckning av kemiska ämnen som möjligt. Halterna kommer att användas tillsammans med faroegenskaper för att beräkna varje ämnes bidrag till ev risk. Ämnenas fysiokemiska egenskaper kommer att användas för att modellera fördelningen mellan vatten och slam, vilket kommer att följas upp med kemiska mätningar.

Om projektet

Projektnummer:
25-111
Organisation:
IVL Svenska Miljöinstitutet
Projektledare:
Gunnar Thorsén

Beviljad finansiering:
1 513 464 kr
Projektkostnad:
3 815 464 kr
Projektslut:
31 januari 2028