Överklagande och prövning
Sedan den 1 januari 2016 finns en ny instansordning för VA-mål. Den tidigare VA-nämnden har ersatts med mark-och miljödomstolen. Domar och beslut hos mark- och miljödomstolen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen (MÖD) vid Svea hovrätt. En nyhet för VA-målen är dock att prövningstillstånd i fortsättningen kommer att krävas vid överklagande till Mark- och miljööverdomstolen.
Fördjupning
Mark- och miljödomstolarna
Den 1 januari upphörde Statens VA-nämnd, som sedan 1970 varit den myndighet som prövat mål enligt vattentjänstlagen. Sådana mål kommer i fortsättningen att handläggas av de fem mark- och miljödomstolarna. De är belägna vid tingsrätterna i Nacka, Vänersborg, Växjö, Umeå och Östersund.
De regler som gäller för mark- och miljdomstolarna möjliggör i huvudsak motsvarande handläggning som har förekommit i VA-nämnden. Deta gäller bl.a. förhandlin, besiktning på plats, anlitande av sakkunnig och syn. En möjlighet till interimistiska beslut i vattenavstängningsmål har införts i vattentjänstlagens 53 §.
Olika mål, olika lag
Ärenden där en kommun har överklagat ett föreläggande från länsstyrelse att tillhandahålla allmänna vattentjänster kommer att handläggas enligt lagen (1996:242) om domstolsärenden. Samma lag ska även tillämpas på ärende om ansökan om utdömande av vite.
Vid andra typer av mål enligt vattentjänstlagen kommer rättegångsbalkens regler om tvistemål att gälla för handläggningen. Det innebär bl.a. att ett mål regelmässigt kommer att inledas genom ansökan om stämning.
Ny bevisning
Tidigare tillämpades en generös inställning till ny bevisning i högre rätt. I och med att målen nu prövas av domstolar i första instans kommer denna generösa inställning inte kunna fortsätta.
Överklagandetid till MÖD
För avgöranden från mark- och miljödomstolarna gäller en överklagandetid om tre veckor från det att domen eller beslutet meddelades (50 kap. 1 § lagen om mark- och miljödomstolar och 52 kap. 1 § rättegångsbalken och 38 § lagen om domstolsärenden). Statens VA-nämnd var en förvaltningsmyndighet och klagofristen beräknades därför enligt förvaltningslagens regler från den tidpunkt när beslutet delgetts parterna. Detta gäller alltså inte längre. Det är viktigt att uppmärksamma denna förändring.
Prövningstillstånd till MÖD
Prövningstillstånd meddelas endast när vissa skäl föreligger. Mark- och miljööverdomstolen kan ge prövningstillstånd om det:
- kan finnas anledning att ändra mark- och miljödomstolens avgörande;
- behövs för att Mark- och miljööverdomstolen bättre ska kunna bedöma om mark- och miljödomstolen dömt rätt;
- är viktigt att Mark- och miljööverdomstolen prövar målet för att mark- och miljödomstolarna ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor;
- annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.
Högsta domstolen
Avgöranden av Mark- och miljööverdomstolen i första instans får, liksom tidigare, överklagas till Högsta domstolen. För mål som prövas av Mark- och miljödomstol efter överklagande är möjligheten att överklaga till Högsta domstolen begränsad men kan tillåtas genom en s.k. ventil (5 kap. 5 § lagen om mark- och miljödomstolar). Denna ventil kommer att vara tillämplig på mål om förelägganden att tillgodose behovet av vattentjänster.