Hoppa till huvudinnehåll

Juridik

Behöver du få svar på juridiska frågor om vattentjänster? Här finner du förtydligande texter kring vattentjänstlagen, relevanta rättsfall samt vanliga juridiska frågor och svar.

Den som ansvarar för den allmänna VA-försörjningen i en kommun behöver känna till de juridiska förutsättningarna för verksamheten.

Lagen om allmänna vattentjänster reglerar villkoren för den allmänna VA-försörjningen och bestämmer kommunens och huvudmannens roller. Under Vattentjänstlagen i menyn till vänster finns mycket information grupperad utifrån olika områden och problem, t ex avgifter, särskilda anordningar och kommunens skyldigheter. 

Det finns även annan reglering som som påverkar VA-verksamheten. Mer information om detta och om relevanta myndigheter finner du i menyn till vänster.

Juridisk rådgivning pausad hösten 2022

För tillfället är Svenskt Vattens juridiska rådgivning pausad då vi under hösten rekryterar nya jurister. Till dess kan vi dessvärre inte erbjuda juridisk rådgivning utan hänvisar till marknadens jurister med kunskap om VA-juridik.