-
Medlemsstöd
Medlemsstöd
Dricksvattenteknik
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Klimatanpassningsåtgärder blir allt viktigare i stadsmiljön
På dricksvattenkonferensen NORDIWA i Köpenhamn ingick studiebesök för att titta på de olika åtgärder som den danska huvudstadens VA-organisation, HOFOR, hade initierat. Med sitt havsnära läge är vattnet alltid närvarande i Köpenhamn. Under studiebesöket fick besökarna höra mer om hur staden anpassats för att göra plats för vattnet.
Köpenhamn ligger nära havet och vattnet utgör en flytande stadsdel som naturligtvis är en del av stadens charm. Ett antal åtgärder för att rena de gamla hamnbassängerna har vidtagits och tack vare dessa kan man sedan över 20 år på ett säkert sätt bada några stenkast från Köpenhamns centralstation Hovedbangården. Några besökare på NORDIWA sa att de hunnit med ett tidigt morgondopp.
Vid skyfall finns det ett välutvecklat alarmsystem och via appar kan Köpenhamnsborna få veta om de ska vänta med badet eller om det är säkert. Vid större skyfall breddar man och med kombinerade ledningsnät går det inte att undvika att vattnet är smutsigt under 1–2 dagar. Eftersom Östersjön rinner ut i Kattegatt och så småningom Kattegatt och Skagerack finns det alltid ett flöde av friskt vatten.
Platt stad kräver fler åtgärder för klimatanpassning med kraftigare skyfall
Köpenhamn är också en relativt platt stad, vilket gör livet lätt för cyklister, där vissa kvarter oftare än andra drabbas av översvämningar. För att möta dessa med adekvata åtgärder har man byggt både underjordiska magasin och konstgjorda flodbäddar för att samla och leda bort vattnet.
Under de mer centrala delarna har rör byggts som leds ut i kanalerna, se rörmynning nedan.
Kongens Enghave
I stadsparken Kongens Enghave, Vesterbro, där översvämningar lätt inträffar, har man under marken byggt ett vattenmagasin på 19 000 kubikmeter och parken ovanför kan rymma ytterligare 6 000 kubikmeter. Hela parken är försedd med en låg mur där öppningarna stängs med dörrar som kan skjutas upp ur marken för att hålla kvar vattnet. En fotbollsplan ligger nedsänkt och samlar upp vattnet.
Parken ligger i ett bostadsområde och alla tider på året är den en plats för rekreation och avkoppling.
Bostadsområde har fått en ny flodbädd klädd i gult tegel
Att klimatanpassningsåtgärder även ska accepteras av de människor som ska se dem dagligen är en aspekt som stadsplanerare och VA-organisationer inkluderade i utformningen är Karens Mindes Axsen. Området ligger strax söder om Köpenhamns centrum.
I detta område har man valt att bygga en flodbädd klädd med gult tegel, ett tegel som återkommer i byggnaderna runt den konstgjorda flodbädden. Den leder fram till ett vattenmagasin som kan samla upp regnet vid skyfall. En rastplats för hundar kom till i samråd med de boende i området och hela området är en populär plats att vistas på.
Förutsättningen har förstås varit att det fanns plats att bygga på och genom projektet har man visat att det går att utforma klimatanpassningsåtgärder som ger andra värden vid sidan av skydd mot översvämningar. Finansieringen har skett både från Köpenhamns kommun och HOFOR.