Vattenområdets största nationella satsning inom forskning och innovation - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Vattenområdets största nationella satsning inom forskning och innovation

Arbetet med ansökan om det nya strategiska innovationsprogrammet WAVE (Water for Vital Environments) går framåt med full fart. Just nu söker vi VA-organisationer, företag och myndigheter som vill gå med som medlemmar och partners till stöd för ansökan.

Om ansökan beviljas kommer WAVE bli den största nationella satsningen någonsin för forskning och innovation inom vattenområdet, med upp till 1,5 miljarder kr i statlig finansiering under 10 år. Programmet syftar till att driva omställning under missionen ”Sustainable water for all 2050” och planeras starta i mars 2024.

Är du intresserad av att gå med som medlem i WAVE och nyfiken på vad det skulle kunna innebära för din organisation?

Svenskt Vatten driver tillsammans med RISE, Linköping Science Park och Lunds universitet förberedelseprojektet WAVE – Water for Vital Environments inom ramen för Impact Innovation. Programmet omfattar vatten från källa till havskusten. 

Impact Innovation är en utlysning för nya större strategiska innovationsprogram (SIP) som kommer att ersätta de befintliga (t.ex. Viable Cities, Smart Built Environment etc.) när deras programperiod efter hand tar slut. Utlysningen finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Detta kommer bli de största nationella satsningarna på FoI hittills i Sverige. Mer info finns på: https://impactinnovation.se/  

WAVE är ett förberedelseprojekt för att ansöka om ett nytt innovationsprogram på vattenområdet. Vi vill driva en omställning från linjära till cirkulära vattensystem till nytta för människor, samhälle, näringsliv och miljö under ett förändrat klimat. En avgörande framgångsfaktor är att vi har med engagerade, proaktiva aktörer från alla relevanta delar av näringsliv och samhälle som vill delta och driva denna omställning. I dagsläget har vi ett 40-tal organisationer med inom olika segment varav flera stora samhällsaktörer och industriföretag. Vi söker kontakt med fler proaktiva företag inom olika segment som vill vara med och driva omställningen på vattenområdet. 

Mer information om vårt förberedelseprojekt WAVE finns här. Där finns ett 30 min inspelat webinarie om projektet från den 13 mars och ett annat om värdet att vara partner eller medlem i WAVE från den 21 juni.