Raka vägen till RÖK!

Varför får du som jobbar operativt med rörnät eller med strategiska frågor och samhällsplanering inte missa Rörnät och Klimat (RÖK)? Det benar vi ut med hjälp av Erik Karlsson, strateg inom ledningsnät och tillgångsförvaltning på Svenskt Vatten.

Varje år ses närmare 500 deltagare på konferensen RÖK, som denna gång äger rum i Malmö 19–20 mars. Det är helt enkelt här det händer för dig som vill få koll på det senaste inom RÖK-området. I år fokuserar vi på fyra områden som präglar VA-branschens arbete framöver: klimatanpassning, läckage, digitalisering och erfarenhetsåterföring.

– Vi märker exempelvis att det blir allt vanligare med extremhändelser som påverkar VA-försörjningen, säger Erik Karlsson. På konferensen berättar flera medlemmar om hur de agerat i skarpt läge.

Någon programpunkt som sticker ut lite extra? På plats finns Miquel Paraira, Water Quality Director från Barcelona, en stad som just nu upplever en av de största torrperioderna i modern tid.

– Han kommer att berätta om hur den allvarliga vattensituationen driver på organisationens innovationskraft när det exempelvis gäller digitalisering av övervakningen av vattenkvaliteten, säger Erik Karlsson.

Digitalisering är en allt viktigare förutsättning för effektiva VA-tjänster, något flera talare berättar mer om. Även läckage förutspås hamna högre upp på agendan i samhället i takt med att både medvetenhet och teknisk förmåga ökar. Vi belyser därför hur de svenska VA-organisationerna kan jobba mer effektivt för att identifiera svinn i ledningssystemen.

Ett späckat program till trots; det går inte att sticka under stol med att nätverkandet är minst lika viktigt för många besökare. Att utbyta erfarenheter är ovärderligt, informellt liksom formellt, och det är också därför erfarenhetsåterföring är ett av konferensens teman, menar Erik Karlsson:

– För att lyckas utföra ett komplext uppdrag med begränsade resurser måste man samverka och dela erfarenheter. RÖK är ett ypperligt tillfälle för detta.

Säkra din plats du också, anmälningstrycket brukar vara högt. Läs mer och anmäl dig här.