-
Medlemsstöd
Medlemsstöd
Dricksvattenteknik
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Hitta lämplig förnyelsestrategi
En av de viktigaste VA-tekniska frågorna är hur de befintliga VA-ledningsnäten ska förnyas och i vilken takt, något som varje VA-organisation själva måste bedöma.
I dag lägger svenska VA-organisationer totalt nära åtta miljarder per år på förnyelse av VA-näten med en stor variation mellan kommunerna, enligt driftundersökningen VASS Drift.
Svenskt Vatten rekommenderar ingen specifik förnyelsetakt. Varje VA-organisation måste själv göra bedömningen av vilken takt som är lämplig för tillfället. Takten kan variera över tid beroende på tillståndet på det befintliga ledningsnätet.
Enbart ålder på ledningarna är ingen parameter som styr behovet av förnyelse; gamla ledningar kan vara minst lika välfungerande som nya.
Svenskt Vatten Utveckling (SVU) har bidragit till att ta fram handböcker om strategisk planering av VA-ledningsförnyelse. Projektet har resulterat i tre delrapporter som du kan ladda ner från Vattenbokhandeln. Det finns även en sammanfattning av förnyelseplaneringsrapporterna, samt Excel-mallar för att bedöma förnyelsebehovet utifrån ledningsnätets åldersstruktur samt för ekonomiska avvägningar. Rapportens bedömning om förnyelsetakt är en prognos för hela landet och ska inte ses som en rekommendation för varje kommun. Vi har även tagit fram en grundkurs i förnyelseplanering.
Viktiga publikationer
P113 – Effektivt underhåll av VA-system
Underhållstänket som utvecklats via internationella standarder och processindustrin, här överfört till VA-området.
P113 i Vattenbokhandeln
Stödfiler P113 (zip)
P116 – Förnyelseplanering av VA-ledningsnät
Branschstandard och vägledning som beskriver ”tänket” för planeringsprocessen och vilka analyser som bör göras.
P116 i Vattenbokhandeln
Stödfiler P116 (zip)
P122 – Rörinspektion av avloppsledningar i mark
Branschstandard med utökad vägledning för beställare av rörinspektion och kompletteringar kring nya mätmetoder och dokumentation, samt en viktig del av tillståndsbedömning av ledningsnät.
P122 i Vattenbokhandeln
P122 viktfaktorer kortbetyg (pdf)
Samtliga publikationer som berör drift, underhåll och förnyelse finns att köpa i Vattenbokhandeln.
Mer om tillståndsbedömning
Tillståndsbedömning av ledningar är ett viktigt underlag för att bedöma behov av underhåll och förnyelse. Det finns flera sätt att bedöma ledningarnas status, där det vanligaste är att filma och mäta inuti avloppsledningar med en kamera. Branschstandard för rörinspektion är Svenskt Vattens publikation P122 medan P103 beskriver hur inspektion kan genomföras och innehåller gradering av observationer.
Till P122 och P103 har ett filformat kallat TV4-formatet. Filformatet möjliggör även en ”Ut-fil” från beställare till TV-buss. Därmed kan man även ha möjlighet att beställa en fältkontroll av inlagda data från beställarens VA-databas. Aktuell version av filformatet är 4.0.
Ett sätt att göra en snabb bedömning av ledningarnas status efter rörinspektion är att använda kortbetyg. Metoden finns beskriven i två rapporter, se nedan. För att anpassa kortbetyget till P122 finns ett förslag till nya viktfaktorer.
Funktionsklassning använder lutningsmätning för att bedöma hur eventuella svackor påverkar ledningens funktion. Rapporten finns att ladda ner nedan.
Rapporter och länkar
Relaterat innehåll
Innehåll vi tror kan vara intressant för dig.