VA-statistik – VASS

Branschens statistiksystem

Systematisk analys, uppföljning och statistik är viktigt för att utveckla VA-verksamheten. Därför har Svenskt Vatten under flera år arbetat med VA-branschens statistiksystem VASS. 

VASS är ett viktigt verktyg för branschens behov och innehåller sammanställd statistik om allmänna vattentjänster. Verktyget bygger på att Svenskt Vattens medlemmar lämnar in statistik. För att delta i undersökningar och lämna statistik behöver man vara inloggad i VASS.

På informationssidan för respektive undersökning finns aktuella frågor samt undersökningsspecifika beskrivningar och stödfiler för inmatning av data och analys av sitt resultat. Samtliga manualer och stödfiler finns även tillgängliga i VASS.

Tidplan för undersökningarna

Fem undersökningar genomförs årligen i VASS; Taxa, Drift, Hållbarhetsindex (HBI), Biogas och Revaq. Det finns även ett antal undersökningar som genomförs med ett visst tidsintervall, däribland Reningsverk och Vattenverk.

Statistiken samlas in under olika perioder. Efter insamlingsperioden kvalitetsgranskas och analyseras uppgifterna av Svenskt Vatten. Nationell sammanställning av statistik och trendanalys publiceras på Svenskt Vattens hemsida. 

Kontakt

Har du frågor eller funderingar kopplat till VASS? Kontakta oss på Svenskt Vatten.

Medlemmarnas statistikverktyg

Välkommen till VASS

VASS är ett viktigt verktyg som innehåller sammanställd statistik om allmänna vattentjänster.

Till VASS-portalen
Kollegor vid dator

Taxeundersökningen

Svenskt Vattens taxestatistik möjliggör analys av trender på nationell nivå och hur taxan varierar mellan olika kommuner. Taxeundersökningen syftar till att sammanställa och följa upp VA-taxor i respektive kommun från år till år.

Undersökningen genomförs årligen på kommunnivå. Det är den mest heltäckande statistiken avseende VA-taxor i Sverige eftersom samtliga kommuner deltar i undersökningen. Taxestatistik med aktuella VA-avgifter för samtliga Sveriges kommuner publiceras årligen av Svenskt Vatten, tillsammans med en nationell analys av trender och kommentarer.

Aktuell statistik

2024 års taxestatistik
Taxestatistik per kommun 2024

Har du frågor?

Erik Karlsson

Strateg för ledningsnät och tillgångsförvaltning

erik.karlsson@svensktvatten.se

08-506 002 23

Driftundersökning

Driftundersökningen inkluderar frågor om VA-verksamhetens anläggningstillgångar och drift som syftar till att beskriva VA-tillståndet i Sverige. Undersökningen genomförs årligen på kommunnivå och är frivillig för Svenskt Vattens medlemmar att delta i. 

Driftundersökningen innehåller frågor om VA-systemet på en övergripande nivå, exempelvis antal vatten- och avloppsreningsverk, längd på ledningsnät, uppgifter om driftstörningar, förnyelsetakt samt en del frågor om ekonomiska uppgifter. Det är den största nationella statistikinsamlingen för kommunalt VA med statistik och nyckeltal inom bland annat vattenförbrukning, läckage, bräddning, investeringar och personal.

Som deltagare är det möjligt att ta del av både egna och andra kommuners resultat. Genom att besvara frågorna får man ett antal nyckeltal som underlag för till exempel benchmarking.

Aktuell statistik

Resultatrapport för VASS drift 2022

 

Har du frågor?

Erik Karlsson

Strateg för ledningsnät och tillgångsförvaltning

erik.karlsson@svensktvatten.se

08-506 002 23

Hållbarhetsindex

Hållbarhetsindex (HBI) är en årlig undersökning som syftar till att lyfta det långsiktiga och strategiska perspektivet för VA-verksamheten. Det är dessutom ett verktyg som ger stöd i aktuella frågor kring investeringar, planering, prioriteringar och taxa som verksamhetsansvariga och förtroendevalda har att ta ställning till.

Läs mer om undersökningen Hållbarhetsindex

Biogasundersökningen

Syftet med biogasundersökningen är att utveckla och öka kunskapen om biogasproduktion, biogasanvändning och rötrester i Sverige genom att ta fram statistik för biogasproduktion vid reningsverken på anläggningsnivå. Insamling av biogasstatistik sker årligen.

De VA-organisationer som blivit utvalda till undersökningen är enligt lag skyldiga att lämna uppgifterna. Biogasstatistiken är även grunden för att Svenskt Vatten i sitt påverkansarbete ska kunna främja utvecklingen av svensk biogasproduktion och biogasanvändning.

Insamlingen av biogasstatistik genomförs på uppdrag av Energimyndigheten och görs i samarbete med Energigas Sverige, Avfall Sverige och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Revaqundersökning

Revaq är ett nationellt certifieringssystem som verkar för att minska flödet av farliga ämnen till reningsverk och att skapa en hållbar återföring av växtnäring samt att hantera riskerna på vägen dit.

Syftet med undersökningen är att följa upp och redovisa data som enligt Revaq-reglerna ska rapporteras av de certifierade verken. De reningsverk som anslutit sig till Revaq har åtagit sig att öppet redovisa vad som gjorts, vilka framgångar man nått och vilka problem och utmaningar man stött på. Revaqundersökningen genomförs årligen.

Reningsverksundersökning

Med hjälp av reningsverksundersökningen kan nyckeltal med fokus på områden som tillrinning, utsläpp, slamkvalitet, energi, kemikalier, personal och driftkostnader tas fram för svenska reningsverk.

Syftet med undersökningen är att Svenskt Vattens medlemmar ska kunna utveckla och öka kunskapen om energi- och resursförbrukning samt prestation för sina valda reningsverk. Resultatet ska kunna användas för jämförelse och utveckling.

Inrapporterade data görs inte allmänt tillgängliga, utan från denna undersökning redovisas endast slutsatser för hela landet. Undersökningen är på anläggningsnivå, frivillig och öppen för alla Svenskt Vattens medlemmar att delta i. Det är möjligt att välja att delta med ett eller flera reningsverk.

Sammanställning av 2021 års undersökning (med data för 2020) är färdigställd. Det är också är beslutat att undersökningen bör genomföras med cirka fyra års intervall. De år data inte samlas in, stödjer Svenskt Vatten medlemmarnas arbete med att använda sig av redan inmatade data för att analysera och förbättra sina reningsverk.

Aktuella dokument

Resultatrapport för VASS reningsverk 2020

 

 

Har du frågor?

Klara Westling

Expert inom avlopp och miljö

klara.westling@svensktvatten.se

08-506 002 15

Vattenverksundersökning

Undersökningen syftar till att ge Svenskt Vatten en aktuell lägesbild av dricksvattenförsörjningen i Sverige. Data som samlas in berör områdena råvatten, beredning, provtagning, tillsyn och riskbedömning samt data kring leveranssäkerhet och ekonomi finns med. Uppgifterna är av stor vikt för att bedriva ett bra stöd- och påverkansarbete.

VASS vattenverksundersökning ska ge Svenskt Vatten och medlemmarna en översiktlig bild över dricksvattenproduktionen i Sverige och vara underlag för att underlätta styrning och beslut som gäller den egna dricksvattenproduktionen. Undersökningen är på anläggningsnivå och är frivillig att delta i. 

Vattenverksundersökningen 2022 har inte benchmarking på detaljnivå som huvudfokus, utan resultaten i rapporten kan användas för att bedöma den egna verksamheten i förhållande till övriga vattenverk i stort. Förändringen beror på nya säkerhetskrav. Vattenverksundersökningen genomförs vart fjärde år och nästa undersökning planeras till 2026. Den aktuella rapporten färdigställdes i mars 2024 och avser 2022. 

Aktuell statistik

Resultatrapport för VASS vattenverk 2022

 

 

 

Har du frågor?

Birger Wallsten

Dricksvattenexpert

birger.wallsten@svensktvatten.se

08-506 002 07