-
Medlemsstöd
Medlemsstöd
Dricksvattenteknik
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Om Den stora berättelsen
Budskapen kopplade till Den stora berättelsen utgör grund för VA-organisationernas branschgemensamma kommunikationskoncept, såväl pågående som kommande.
De olika branschgemensamma kommunikationskoncepten har en sak gemensamt: de tar alla avstamp i att vatten, trots att det är vår viktigaste naturresurs, länge är något vi tagit för givet. Nu står vi inför en rad utmaningar kopplade till vattenförsörjningen, vilket vi vill öka medvetenheten om.
”Den stora berättelsen” handlar om vattnets betydelse för hela vårt samhälle och väver samman våra olika kommunikationskoncept: Skyfall, Framtidens VA-kostnader och Hållbar vattenanvändning.
I budskapsplattformen, som vi tagit fram i en arbetsgrupp med Svenskt Vatten och kommunikatörer från flera medlemsorganisationer, ligger förslag på olika texter. Texterna är skrivna på nationell nivå, men går utmärkt att lokalanpassa för att passa respektive VA-organisation. De kan antingen användas som de är eller för att stötta annan kommunikation. Se budskapsplattformen som en källa att plocka fritt ur och att använda på det sätt som passar er organisation bäst.
Budskap
Huvudbudskap:
Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har.
Delbudskap 1:
Vatten är vår mest värdefulla resurs.
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för allt liv. Därför måste vi lära oss att använda vattnet mer hållbart.
Delbudskap 2:
Rent vatten är ingen självklarhet.
Sverige har god tillgång till vatten, men nu utmanas vi av exempelvis ett förändrat klimat, nya krav och ökade kostnader.
Delbudskap 3:
Vatten och avlopp är en förutsättning för att samhället ska fungera.
Vår befolkning, miljö och välfärd är helt beroende av långsiktigt hållbar vattenförsörjning.
Grundtext
Grundtext lång version:
Vatten är vår viktigaste naturresurs. Utan en stabil vattenförsörjning och en välfungerande avloppshantering blir ett samhälle snabbt mycket sårbart. Sverige är inget undantag. Vår ekonomi, välfärd, miljö och befolkning är helt beroende av att rent vatten kommer ur kranen, att smutsigt vatten renas och att regnvattnet tas omhand.
Sverige har god tillgång till vatten, men vi har under en lång tid tagit vatten för givet. Nu står både vattenförsörjningen och avloppshanteringen inför en rad utmaningar. Förändrade vattennivåer, kraftiga skyfall och perioder av torka är exempel på hur klimatförändringarna påverkar vattnet. Andra utmaningar handlar om ökade kostnader, underhåll av anläggningar och ledningar, samt hårdare miljökrav. Urbanisering, befolkningstillväxt samt behovet av att hitta rätt kompetens utmanar oss också.
/addera info om utbyggnad + lokal info vid behov/
Rent vatten är avgörande för ett välfungerande samhälle och en ren miljö. Vi vill därför se en medveten och gemensam satsning på hållbar vattenförsörjning nu och i framtiden.
Grundtext kort version:
Vatten är vår viktigaste naturresurs och avgörande för hela vårt samhälle. Samtidigt behandlar vi i Sverige vatten som en självklarhet. Med samma självklarhet utgår vi från att vårt avloppsvatten renas och att regnvattnet tas omhand.
Nu utmanas vattenförsörjningen av en rad faktorer, som exempelvis klimatförändringar, omfattande underhållsbehov, ökade kostnader, stora investeringar och hårdare miljökrav. Vi vill därför se en medveten och gemensam satsning på hållbar vattenförsörjning nu och i framtiden.
/addera info om utbyggnad + lokal info vid behov/
Frågor och svar
Texterna är skrivna på nationell nivå, men går utmärkt att lokalanpassa för att passa respektive VA-organisation. De kan antingen användas som de är eller för att stötta annan kommunikation.
Frågor och svar
-
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Utan en stabil och hållbar vattenförsörjning blir ett samhälle snabbt mycket sårbart. Sverige är inget undantag. Vår befolkning, miljö och ekonomi, ja hela vår välfärd, är helt beroende av att rent vatten kommer ur kranen, att smutsigt vatten renas och att regnvatten omhändertas.
-
Några av de vattenrelaterade utmaningar som vi står inför i Sverige handlar om övergödning av sjöar, att svårnedbrytbara och farliga ämnen påverkar vattnet negativt och att vattentäkter förorenas eller att vattenbrist uppstår som följd av klimatförändringarna. Cirka hälften av landets sjöar och vattendrag klarar inte kraven för god vattenstatus i dagsläget. Många av landets dricksvattentäkter saknar också tillräckligt skydd.
-
Vattenbrist är en av klimatförändringarnas mest påtagliga konsekvenser. Ett förändrat klimat ökar risken för både översvämningar och torka, som i sin tur påverkar både tillgång till grundvatten och flödet av ytvatten globalt och här i Sverige.
Häftiga skyfall ställer nya krav på avloppssystemen och samhällsplaneringen, särskilt i stadsmiljöer där marken ofta är täckt av betong eller asfalt så att vattnet inte kan rinna ner i marken. Översvämningar riskerar också att förorena vattnet. Torrare somrar och en högre havsnivå kan i sin tur leda till en högre risk för att saltvatten tränger in i vattentäkter i låglänta och kustnära områden.
-
För att säkerställa tillgången till rent vatten även i framtiden behöver vi övergå till en hållbar vattenanvändning. Att tillsammans spara på vattnet har en tydlig koppling till globala och nationella riktlinjer för hållbarhet. Även om vi i dag har god tillgång till råvatten, går det åt resurser som energi och kemikalier för att producera dricksvattnet.
-
Som VA-organisation är vi både livsmedelsproducent och miljövårdsföretag. Vår grunduppgift är att producera, distribuera och rena vattnet. Vi utmanas bland annat av förändrade vattennivåer, kraftiga skyfall, perioder av torka och stora underhållsbehov av våra ledningar och anläggningar.
Långvariga högtryck bidrar till att fler använder mer vatten. Flera kommuner har periodvis haft problem med vattenbrist eller har nått sin maxkapacitet då invånarna vattnat gräsmattor och fyllt pooler vid samma tillfälle.
/addera lokal information om er situation/
-
- Underhållsbehov
Stora delar av den svenska VA-infrastrukturen anlades under mitten av 1900-talet. Nu är både ledningsnät och anläggningar slitna och behöver rustas upp, byggas ut och anpassas till moderna krav.
/addera om det passar er organisation: Vi står också inför stora investeringar i utbyggnad av infrastrukturen./ - Miljökrav och regler
Genom nya EU-direktiv samt skärpta nationella miljökrav, ökar kraven på rening av exempelvis läkemedelsrester och skadliga kemikalier som PFAS. - Klimatförändringar
Skyfall, höga vattenflöden, översvämningar, värmeböljor och periodvis torka utmanar stabiliteten i vattenförsörjningen. - Demografiska faktorer
Urbanisering ställer krav på högre kapacitet samtidigt som områden med krympande befolkningsunderlag medför nya förutsättningar för leveransen. Vi blir också allt fler som ska dela på vattnet. - Kompetensförsörjning
VA-branschen står inför stora pensionsavgångar samtidigt som behovet av kompetenta medarbetare ökar, inte minst inom områden som teknik och digitalisering. - Förändrat säkerhetsläge
Det osäkra läget i omvärlden påverkar också vattenförsörjningen, både vad gäller exempelvis hotbilden och brist på viktiga kemikalier.
- Underhållsbehov
För dig som är med
Här har vi samlat information om hur de branschgemensamma kommunikationskoncepten går till: hur du använder materialet, internkommunikation, FAQ om vår mediabank med mera.
För dig som är medVill din organisation också vara med?
Vi vill att så många som möjligt ska vara med i våra branschgemensamma kommunikationskoncept och därför bygger avgiften på att alla betalar utifrån förutsättning. I årsavgiften, anpassad efter VA-organisationens storlek, får du tillgång till alla koncept.
Mer information om deltagande