-
Medlemsstöd
Medlemsstöd
Dricksvattenteknik
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Klimatförändringarna påverkar VA-branschen
Klimatförändringarna förväntas öka frekvensen av extrema väderhändelser och hela samhället måste klimatanpassas. Förebyggande åtgärder behövs för att vattnet ska få plats i staden och för att säkerställa rent dricksvatten.
Klimatanpassning berör i högsta grad VA-verksamheten eftersom klimatförändringarna påverkar vattenkvalitet och vattenkvantitet. För att möjliggöra en klok klimatanpassning med VA i fokus, krävs att VA-branschen bidrar med fakta, deltar i debatten och kommunicerar möjligheter till konkreta åtgärder till beslutsfattare på olika nivåer.
Med ett förändrat klimat behöver också samhället förändras. Klimatanpassningen involverar flera aktörer i samhället – på lokal, regional och nationell nivå. Riksdagen har beslutat om en nationell strategi som sätter riktningen för Sveriges klimatanpassningsarbete. Myndigheter på nationell nivå styrs också av en klimatanpassningsförordning, och regionala myndigheter samt kommuner har tydligt ansvar i att arbeta med anpassningen av samhället.
Nationell strategi och handlingsplan
Sveriges första nationella klimatanpassningsstrategi presenterades 2018 och i mars 2024 presenterade regeringen en ny nationell strategi. En skillnad mot den tidigare versionen är att strategin nu kompletterats med en nationell handlingsplan för klimatanpassningsarbetet, en plan som fokuserar på vad regeringen avser att göra de kommande fem åren för att skapa förutsättningar för att klimatanpassa samhället.
Utöver övergripande mål och insatser för det svenska samhällets klimatanpassning, presenterar handlingsplanen även riktade insatser för specifika områden. Bland dessa återfinns vattentjänster i form av en säkrad dricksvattenförsörjning och beredskap för översvämning och torka.
Handlingsplanens särskilt angelägna områden:
- Att trygga vattenförsörjning och beredskap för översvämning och torka
- Livsmedelsförsörjning och beredskap
- Robust klimat- och energiomställning
- Robust fysisk planering, markanvändning och transportinfrastruktur
- Hälsa och särskilt utsatta grupper
- Internationellt arbete
Klimatanpassning inom VA-sektorn
Klimatförändringar kan medföra både för mycket vatten och vattenbrist. Ras och skred kan påverka vattenkvaliteten och ändrade temperaturer kan påverka den mikrobiologiska vattenkvaliteten. Dagens vattenbalans behöver kartläggas, liksom skyddet av vattenresurser som kan bli intressanta att använda i framtiden. För de tillfällen då vattentillgången är liten och ransonering blir aktuell, behöver vattenuttag prioriteras och det behövs kommunikation för att spara på vatten.
Vem som ansvarar för vad och hur finansieringen ska fördelas behöver bli tydligare samt utvecklas. Lagstiftning och rådande praxis är inte tillräckligt tydliga i dag. Principen att den som får nytta av åtgärder ska betala bör gälla som grund, men den är svår att följa fullt ut eftersom åtgärder behöver sättas in där de gör störst nytta, vilket inte alltid är där effekterna av ett skyfall är värst. En del av ansvaret ligger på VA-sidan medan andra delar av ansvaret finns hos enskilda fastighetsägare som ansvarar för att skydda sin fastighet. Även kommuner, regioner och staten har ansvar och var gränserna går behöver bli tydligare.