Dricksvattenteknik

Ett reningsverk med en stor utomhusbassäng för vattenrening framför.

Vattenverken garanterar att vi har tillgång till friskt dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel, direkt i kranen. Bakom ett rent vatten ligger dock både hårt arbete och bred kompetens. Vi på Svenskt Vatten hjälper medlemmarna med frågor som rör bland annat råvatten, reningsteknik, distribution samt råd och riktlinjer.

Så säkras en god tillgång

Råvatten

Ett bra dricksvatten kräver att själva råvattnet har så goda förutsättningar som möjligt. Det gäller också att se till att arbetet med själva täkten och med reningen sker korrekt. För att skydda grundvatten, sjöar och vattendrag som används för att producera dricksvatten behövs planering, uppströmsarbete och ofta vattenskyddsområden. 

Läs mer om råvatten
Förebygg problem

Riskanalys och provtagning

Genom att systematiskt analysera risker och ta vattenprover, kan många problem med dricksvattenförsörjningen förebyggas. Här har vi samlat information om olika analysmetoder, mikroorganismer, kemiska ämnen och gifter. 

Riskanalys och provtagning

Svenskt Vatten tycker

För att säkra tillgången till säkert dricksvatten behövs både fler krav på VA-aktörer och fler möjligheter att vidta sanktioner mot andra aktörer.

  • Lagstifta om skyldighet att inrätta vattenskyddsområden (VSO) utifrån risknivå och skyddsbehov.
  • Om pågående markanvändning avsevärt försvåras ska eventuell ersättning till verksamhetsutövaren belasta VA-kollektivet.
  • Långsiktiga förutsättningar, finansiering, mål och medel för den nationella samordningsgruppen för dricksvatten måste säkerställas.
  • Rätten att vidta sanktioner mot kunder som inte följer krav på begränsningar, till exempel bevattningsförbud, måste skärpas.

1 750

Så många kommunala vattenverk finns det i Sverige som tillsammans producerar dricksvatten till närmare 8,5 miljoner människor.

71 000

Det allmänna ledningsnätet för dricksvatten omfattar omkring 71 000 kilometer, vilket motsvarar nästan två varv runt jorden.

VA-statistik

VASS

På Svenskt Vatten har vi samlat in data om processer vid de kommunala vattenverken sedan början på 1970-talet. Statistiken hanteras i vårt statistiksystem VASS. Huvudsyftet har varit att göra en nulägesanalys avseende mikrobiologiska barriärer och andra processteg på vattenverken och att se hur Livsmedelsverkets samt Svenskt Vattens rekommendationer inom området uppfyllts. 

Läs mer om VASS
16–17 oktober 2024, Karlstad

Nationella dricksvattenkonferensen 2024

Vår bransch står inför stora utmaningar med stora investeringsbehov, nya lagar och förordningar. Klimatpåverkan och föroreningar som påverkar vårt vatten. Missa inte detta tillfälle att få koll på omvärld och nyheter inom svensk dricksvattenförsörjning. 

Läs mer om konferensen

Nyhetsbrev

Svenskt Vatten har flera digitala nyhetsbrev som berättar om vad som är på gång. Målgruppen är bland annat anställda och politiker i VA-organisationerna, forskare och företagspartners.

Läs mer om våra olika nyhetsbrev