Termofil Rötning i Norden – en inventering

Förväntad nytta

Projektet leder till att VA-organisationerna får belagt underlag för att införa och driva termofil rötning. Drift och design av rötkammare blir säkrare med utökad kunskap om kapaciteter, övergångsstrategier och hantering av driftproblem. Kan projektet visa att termofil rötning ger bättre utrötning och lägre utsläpp av klimatgaser bidrar projektet till bättre resursutnyttjande och ekonomi samt mindre klimatpåverkan. Projektet leder till kunskapsutbyte och nätverksbyggande inom området.

Projektsammanfattning

Krav på hygienisering av slam är något som VA-verksamheter sannolikt behöver förhålla sig till inom de närmast 5–15 åren. Ett föreslaget alternativ för hygienisering är termofil rötning vid 55°C, exponeringstid 8 h. En fördel med termofil rötning jämfört med t.ex. pastörisering är att användningen av högvärdig energi för uppvärmning kan undvikas. Kan lågvärdig energi användas till att uppnå framtida hygieniseringskrav kan högvärdig energi användas till annat, vilket bidrar till en hållbar och effektivare resurshushållning. Andra möjliga fördelar är högre gasproduktion och mindre risk för metanavgång från utrötat slam.

En utmaning är att termofil rötning är måttligt spridd i Sverige med ca 14 anläggningar inom VA-verksamheten. Erfarenheterna är spretiga med rapporter om såväl goda erfarenheter som problem i samband med termofil rötning. Isolerade erfarenheter av negativ karaktär kan leda till att tekniken misskrediteras, samtidigt som goda erfarenheter över lång tid riskerar att gå förlorade. Det finns alltså en kunskapsbrist att fylla kring termofil rötning för att termofil rötning ska uppnå sin potential som resurseffektiv och klimatsmart alternativ för hygienisering av slam.

I detta projekt samverkar 11 VA-organisationer som idag har termofil rötning och fyra som potentiellt ser termofil rötning som ett viktigt alternativ för sin framtida hygienisering. I projektet ska drifterfarenheter, processresultat och förutsättningar för termofil rötning av avloppsslam samlas in och sammanställas. Enkätundersökning och intervjuer med företrädare för nordiska anläggningar kommer att kompletteras med litteraturstudier för att samla aktuella erfarenheter. Dessa bearbetas och struktureras i en SVU-rapport i samverkan med de medverkande VA-organisationerna.

Resultaten i form av en SVU-rapport och en kunskapsbas av användbara nyckeltal från termofila rötningsanläggningar hoppas vi sprider kunskap och ger bättre underlag till VA-verksamheter för att kunna använda termofil rötning.

Om projektet

Projektnummer:
24-103
Organisation:
Envidan AB
Projektledare:
Safa Hadi

Beviljad finansiering:
737 600 kr
Projektkostnad:
1 477 900 kr
Projektslut:
1 december 2025